Chavez susţine că SUA "se joacă de-a Dumnezeu" prin testarea unor dispozitive capabile să genereze cataclisme artificiale. Un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter a lovit statul extrem de sarac Haiti pe 12 ianuarie, provocând moartea a sute de mii de oameni.

Preşedintele venezuelean crede că ucigătorul cutremur nu este nimic altceva decât rezultatul unei "arme de făcut cutremure", declanşată în apropierea coastei haitiene. Hugo Chavez nu a oferit, însă, detalii referitoare la sursa declaraţiilor sale. Cu câtva timp în urmă, tot el a acuzat SUA ca ar fi ocupat Haiti "sub masca ajutorului oferit în urma dezastrului natural".

Peste 11 000 de soldaţi ai armatei SUA au fost trimişi în Haiti pentru a asigura securitatea operaţiunilor de salvare şi ajutorare. Presa venezueleană a raportat că nenorocirea "ar putea fi asociată cu asa-numitul program HAARP, un sistem stabilit în Alaska, capabil să provoace schimbări violente şi neaşteptate ale climei, prin reconfigurarea proprietăţilor ionosferei Pământului".