Statele Unite ale Americii cer extrădarea hakerului român Lehel Marcel Lazăr, zis Guccifer, un orădean mutat în judeţul Arad, cel care a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale fostului secretar de stat Hillary Clinton şi ale altor celebrităţi, acesta fiind adus, marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia au declarat, marţi, agenţiei Mediafax, că pe rolul instanţei a fost înregistrat dosarul de extrădare a lui Lazăr către SUA, pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani şi 4 luni.

„Guccifer” a fost adus cu o Ambulanţă la Alba Iulia. Judecătorii au decis, marţi, amânarea judecării solicitării de extrădare pentru 28 august, potrivit sursei citate.

Hackerul român a fost cel care a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit în interes de serviciu un cont personal de e-mail pe durata mandatului de secretar de Stat şi a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal din statul american Virginia, conform Washington Post. Marcel Lehel Lazăr, cunoscut sub presudonimul de „Guccifer”, a fost extrădat în Statele Unite în anul 2014 şi a pledat vinovat în luna mai 2016 la acuzaţiile de furt de identitate şi acces neautorizat asupra unor computere. 

Odată cu folosirea în interes de serviciu a unui cont personal de email pe durata mandatului de secretar de Stat de către, Hillary Clinton a încălcat reglementările federale privind corespondenţa oficială, punând astfel în pericol siguranţa naţională a Americii. Isprava lui Lazăr a determinat FBI s-o ancheteze, ceea ce a contribuit semnificativ la înfrângerea ei în cursa prezidenţială dusă împotriva lui Donald Trump.

Mediafax aminteşte că Lazăr a recunoscut că a comis atacuri cibernetice asupra aproximativ 100 de americani de-a lungul unei perioade de 14 luni. Atacurile au vizat inclusiv celebrităţi, directori de afaceri şi personaje politice precum Sidney Blumenthal, un consilier cu care Clinton a corespondat folosind contul personal e-mail, confidenţi ai fostului preşedinte George W. Bush şi fostul secretar de stat Colin L. Powell. După ce a avut acces la conturile de email ale victimelor, Lazăr ar fi predat mass-media documentele furate.

În România, hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat, în iunie 2014, la 7 ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale lui George Maior, ale Corinei Creţu şi ale unor vedete. “Guccifer” a fost adus sub escortă, în octombrie 2016, din SUA în România, şi a fost încarcerat în Penitenciarul Arad.

În august 2017, hackerul român Guccifer a sunat, din închisoarea din Arad, la televiziunea americană Fox News pentru a transmite public că nu vrea să fie trimis înapoi în SUA să ispăşească o altă pedeapsă cu închisoarea şi că va cere să termine în România şi sentinţa din America. Vreau să execut pedeapsa în ţara mea", a declarat Lazăr, explicând că a depus o cerere la instanţele din România în acest sens.

Citeşte povestea lui Guccifer realizată de BIHOREANUL aici: Orădenii care au sucit America! Doi hackeri orădeni l-au ajutat pe Donald Trump să câştige preşedinţia