Este o perioadă dificilă. Ştim. De aceea, poliţiştii bihoreni sunt permanent la datorie și veghează la menținerea ordinii publice în zona spitalelor și a locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină. Sunt în trafic, la fluidizarea circulației, la escortarea convoaielor preluate din zona de frontieră ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale, sau pentru identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice.

Am suplimentat numărul poliţiştilor în stradă. În medie, în Bihor, acționează 180 de patrule mixte de poliţişti, sprjiniți de jandarmi, polițiști de frontieră și de polițiști locali.

Suntem pregătiți să intervenim la sesizările oamenilor, să le oferim ajutor celor aflați în nevoie. Desfășurăm acțiuni cu efective mărite în zonele în care sunt semnalate probleme în ce privește nerespectarea ordonanțelor militare sau sunt sesizate fapte de natură antisocială. Pentru că, vă reamintim, dispozitivul de ordine și siguranță publică acționează atât pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului coronavirus, cât și pentru a preveni și combate ilegalitățile de orice fel.

Din fericire, în această perioadă a scăzut şi infracționalitatea. Comparativ cu luna martie a anului 2019, furturile sesizate au scăzut cu 33%, iar vătămările corporale din culpă săvârșite de conducători auto cu 50%. Cu toţii suntem, deci, mai responsabili. Aşa e corect şi bine, iar nouă, bihorenilor, ne place să facem lucrurile aşezat, cu calm, aşa cum se cuvine.

Fac un apel la cetăţeni ca în continuare să fie răbdători şi să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, prevederile ordonanțelor militare şi pe cele legale. E singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei. De asemenea, îi rog să apeleze la 112 numai în cazuri de urgenţă.

Noi rămânem în continuare pe stradă, pentru ca voi să puteţi sta liniştiţi în casă.

chestor Alin Haniş
Şeful IPJ Bihor