La puţin peste o lună de la precedenta vizită pe şantierul staţiei de tratare biomecanică a deşeurilor (MBT), construită lângă fosta groapă de gunoi a Oradiei, în cadrul proiectului "Sistem de mnagement integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, i-a invitat pe jurnaliştii orădeni din nou la o vizită a acestui obiectiv.

Scopul declarat a fost de a anunţa că, în curând, staţia se va pune propriu-zis în mişcare, adică va începe să transforme gunoaiele în compost industrial. Deocamdată, însă, activitatea staţiei va fi doar una de testare a mecanismelor.

"Este o staţie care poate fi funcţională din punct de vedere al procesului tehnologic. Singurul lucru care ne opreşte să demarăm activitatea este curentul", a declarat managerul proiectului SMID, totodată directorul de cabinet al lui Popa, Horia Carţiş. Mai precis, CJ Bihor aşteaptă ca Electrica să racordeze staţia la reţeaua de electricitate, ceea ce ar trebui să se întâmple până la finele acestei luni.

În plus, până atunci mai au de prestat şi muncitorii companiei Euriteh, care mai trebuie să toarne betonul pe platforma din centrul staţiei. "În 10 zile, aceste lucrări pot fi finalizate. Depind şi de vreme, nu se poate lucra pe căldură excesivă ori timp ploios", a precizat Cornel Popa.

Astfel, cel târziu la 1 iulie, pe poarta staţiei MBT ar trebui să intre primele autogunoiere care vor duce deşeuri menajere aruncate de bihoreni. În primă fază, acestea vor fi sortate, astfel încât reciclabilele să fie recuperate, iar fracţia umedă va fi mutată în 11 boxe închise ermetic. Aici, deşeurile se vor descompune, iar după 28 de zile vor deveni un pământ fără miros. Pe urmă, produsul astfel rezultat va fi mutat în hala de maturare, unde va mai sta 15 zile, la finalul cărora se va obţine compostul industrial care va putea fi folosit inclusiv pentru acoperirea gropilor de gunoi.

Până anul viitor, staţia va lucra doar în regim de testare, însă. Potrivit lui Carţiş, licitaţia pentru administrarea noii investiţii va fi demarată cel mai devreme la începutul anului 2017.

Construcţia staţiei MBT a început în august 2015, având termen de finalizare 28 iulie 2016. Valoarea contractului câştigat de Euriteh este de 27 milioane de lei.