Consiliul Judeţean Bihor a recepţionat lucrările de la staţia de tratare mecano-biologică, ridicată în Episcopia Oradea, în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID). În această staţie, deşeurile menajere din Bihor vor fi transformate într-un compost industrial.

"A venit momentul ca Bihorul să dispună de una dintre cele mai moderne facilităţi pentru managementul integrat al deşeurilor din această parte a Europei, sunt foarte mândru de acest fapt", a declarat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, la recepţia lucrărilor.

Concret, în staţia MBT deşeurile menajere vor fi sortate, astfel încât să fie recuperate materialele ce pot fi reciclate. Deşeurile ce nu pot fi reciclate şi au un diametru mai mic de 8 centimetri vor fi aruncate în depozitul ecologic, în timp ce fracţia rămasă va fi mărunţită cu un tocător uriaş. Apoi, resturile vor fi mutate în 11 boxe, închise ermetic cu o membrană specială, care va permite circulaţia aerului, dar va opri mirosurile neplăcute. Aici, deşeurile vor sta 28 de zile, pentru a fi biostabilizate, adică vor deveni un pământ fără miros. Pe urmă, deşeurile vor fi mutate în hala de maturare, unde vor mai sta 15 zile. Astfel, produsul final va fi un soi de compost industrial, care va fi folosit pentru acoperirea gropii de gunoi din vecinătate.

Proiectul SMID, implementat de CJ Bihor în întreg judeţul, are o valoare totală de 199 milioane de lei, fără TVA, şi are ca obiectiv reducerea cantităţilor de deşeuri menajere care se depun în groapa de gunoi. Când acest proiect va fi finalizat, în Bihor nu vor mai exista alte depozite de deşeuri în afara celui autorizat din Oradea.