O statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, considerat fondatorul Oradiei, va fi amplasată, în 2022, în curtea Cetăţii, la iniţiativa Episcopiei Romano-Catolice şi altor entităţi care reprezintă comunitatea maghiară orădeană. Anunţul privind amplasarea statuii a fost făcut de preşedintele Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice din judeţul Bihor, Grigore Morar. 

În curtea Cetăţii

"În anul 2022, ne-am propus amplasarea în Cetatea Oradea a statuii Sfântului Ladislau", a anunţat, scurt, Grigore Morar, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la sediul Primăriei, care a vizat prezentarea activităţii fundaţiei în 2021 şi planurile pentru 2022. 

În conferinţă, răspunzând întrebărilor din partea jurnaliştilor, directorul fundaţiei, Angela Lupşea, a precizat că "demersurile sunt în acest moment în faza de a fi adusă de la Arad, a fi depozitată şi se vor licita lucrările pentru realizarea soclului", precum şi că monumentul de for public va fi amplasat în curtea Cetăţii, în partea stângă faţă de intrarea principală.

Contactat de BIHOREANUL, Grigore Morar a explicat că deocamdată nu sunt obţinute toate avizele necesare în acest sens (Comisia de Urbanism, Direcţia de Cultură), însă există deschiderea primarului Florin Birta şi a municipalităţii pentru amplasarea statuii, precum şi asumarea realizării soclului pentru aceasta din bugetul local, prin Fundaţia pentru protejarea monumentelor. 

Dorinţă veche

Iniţiativa amplasării în zona centrală a Oradiei a unei statui a Sfântului Ladislau (1040-1095), rege al Ungariei, datează de mai mulţi ani. Iniţial, mai mulţi membri ai comunităţii maghiare au strâns semnături pentru montarea acesteia chiar în Piaţa Unirii, însă propunerea nu a fost acceptată de administraţia locală. 

În 2017, Episcopia Romano-Catolică a demarat un proiect pentru realizarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau şi amplasarea acesteia în Cetate. Iniţiativa era susţinută şi de Fundaţia Varadinum, respectiv UDMR. "Nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă", spunea, la acea vreme, episcopul Böcskei László. 

(sursa foto: Facebook, Cseke Attila)

Pe de altă parte, comunitatea maghiară, prin partide (PPMT, UDMR) şi diferite asociaţii, nu a renunţat la dorinţa ca statuia să fie amplasată chiar în piaţa centrală a urbei, organizând chiar şi proteste în acest sens, cel mai recent fiind în vara anului 2019. Primarul de atunci al Oradiei, Ilie Bolojan, nu a dat curs solicitării. 

În epoca medievală, în Cetate existau nu una, ci două statui ale Sfântului Ladislau, acestea însă au fost topite de turci după asediul din 1660.

Va fi adusă pe bucăţi

Conform cotidianului de limbă maghiară Bihari Napló, statuia a fost deja sculptată şi se află depozitată, pe părţi, într-un atelier din Arad. Cel care semnează sculptura, Árpád Deák, a declarat pentru sursa citată că, după ce soclul va fi gata, statuia va fi transportată pe părţi spre Oradea şi montată direct în curtea fortăreţei. 

Pe de altă parte, pe agenda Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice se află în anul 2022 şi finalizarea reabilitării statuii lui Avram Iancu, din apropierea sediului Poliţiei Bihor, reabilitarea statuii lui Szigligeti Ede, reabilitatea statuii lui Mihai Eminescu (în paralel cu amenajarea unei piaţete deasupra parcării subterane din str. Independenţei) şi începerea demersurilor pentru obţinerea avizelor în vederea amplasarea statuii lui Mihai Viteazul (care a fost ridicată din Piaţa Unirii pentru a fi înlocuită cu cea a Regelui Ferdinand) în viitoarea piaţetă pietonală dintre Casa de Cultură şi Catedrala Ortodoxă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!