După trei ani de când a fost demontată din Piaţa Unirii şi abandonată în ştrandul Ioşia, iar apoi în curtea Cetăţii, statuia avocatului orădean Emanuil Gojdu ar putea să-şi regăsească locul în oraş.

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor a obţinut acordul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de a amplasa statuia în Parcul 1 Decembrie 1918, aproape de Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Mai precis, statuia ar urma să fie amplasată lângă poarta aflată vizavi de strada Spiru Haret, unde se află Colegiul.  

"Fundaţia a propus acest amplasament, iar Comisia şi-a dat acordul. Urmează să analizeze propunerea şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice", a declarat şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

Înainte de a fi reaşezată, statuia va fi şi reabilitată, acum fiind într-o avansată stare de degradare. În plus, când a fost demontată din Piaţa Unirii, a fost tăiată în trei bucăţi, pentru a putea fi mai uşor transportată.

Totodată, în noul amplasament, monumentul va avea un soclu mai mic.

Citeşte pe această temă şi articolul: Salvaţi-l pe Gojdu! Primăria Oradea, "pârâtă" la Guvern pentru că a abandonat statuia lui Emanuil Gojdu în Ştrandul Ioşia (FOTO)