Statuia Reginei Maria a fost instalată, luni dimineaţa, pe soclul amplasat în Piaţa Ferdinand, în prezenţa directorului Instituţiei Arhitectului Şef a Primăriei, Adriana Lipoveanu. Monumentul, înalt de 2,6 metri, a fost realizat din bronz de sculptorul Dumitru Paina şi a fost amplasat pe un soclu înalt de 2,5 metri.

Statuia care o înfăţişează pe Regina Maria ţinând în mână un document şi sigiliul regal, ca simboluri ale reuşitelor sale diplomatice în urma căreia Marea Unire din 1918 a fost consfinţită prin Tratatul de la Trianon, va fi dezvelită oficial pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei, în prezenţa a numeroase personalităţi, inclusiv reprezentanţi ai Casei Regale a României. La eveniment va participa inclusiv Prinţul Nicolae, nepotul Regelui Mihai şi moştenitorul tronului.

Pentru alegerea unui model al statuii Reginei Maria, Primăria a organizat anul trecut un concurs de idei, al cărui câştigător a fost sculptorul Ioan Mihele, cu o variantă care o înfăţişa pe Regina Maria ţinând în mână un crin. Într-o şedinţă ulterioară, însă, Consiliul Local a decis ca lucrarea să fie încredinţată sculptorului Dumitru Paina.

În luna februarie a acestui an, Ioan Mihele a contestat în justiţie Hotărârea Consiliului Local, cerând anularea actului, dar şi despăgubiri de 155.000 euro. După ce iniţial Tribunalul a dat câştig de cauză municipalităţii, Curtea de Apel Oradea a dispus în august suspendarea hotărârii, asta însă tardiv, căci statuia era deja finalizată.