Grupul statuar "Holnaposok", însemnând "Cei de mâine" şi reprezentându-i pe poeţii orădeni Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tomas, membri ai cenaclului din primul deceniu al secolului XX care a revoluţionat lirica maghiară, urmează să fie dezvelit în zilele următoare.

Realizată la iniţiativa UDMR Bihor, lucrarea a fost finalizată de mai multă vreme, dar a fost ţinută în incinta Muzeului Memorial "Ady Endre", din Parcul Traian. Statuile au fost amplasate pe un soclu turnat pe o porţiune din locul fostei terase Irish Pub, iar deocamdată sunt acoperite cu o plasă.

Grupul a fost realizat de sculptorul Deak Arpad în mărime naturală, care a ajuns să execute lucrarea în urma unui concurs de idei, fapt pentru care a fost recompensat cu 500 de euro.

Potrivit proiectului, statuile au fost realizate din bronz prin tehnica numită "ceară pierdută", iar după cizelare urmau să fie tratate chimic pentru a obţine o notă maro închis.

Ineditul grupului statuar este şi caracterul de interactivitate al acestuia şi va fi dat de faptul că, în vreme ce trei dintre poeţi stau aşezaţi în jurul mesei, cel de-al patrulea este reprezentat în picioare. Scaunul rămas liber va putea fi folosit de turişti, care se vor putea aşeza şi poza lângă personaje.

Lucrarea a fost estimată la 80.600 de euro, iar finanţarea proiectării şi execuţiei grupului statuar este asigurată din fonduri alocate cu destinaţie clară Administraţiei Imobiliare Oradea de către Consiliul Judeţean Bihor.

Pentru ca aceasta să poată fi amplasată în această toamnă pe acest loc, terasa localului Irish, ridicată ilegal de către patronul Radu Pentie, a trebuit demolată. De altfel, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţii municipalităţii l-au somat în repetate rânduri pe Pentie să demoleze construcţia, iar într-un final, angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea au demolat-o cu forţa, pentru că, deşi a pierdut trei procese şi a primit amenzi, omul de afaceri nu s-a conformat.