Magnaţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula, proprietari ai European Drinks, au cerut sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la OMV Petrom, în cuantum de 20,6%.

Potrivit presei naţionale, este vorba despre titluri în valoare de 301 milioane de lei (aproximativ 66,9 milioane de euro) din cei 367,4 milioane de lei (82 de milioane de euro) pe care statul român trebuie să îi achite celor doi investitori în urma deciziei definitive dată anul trecut de Curtea de Arbitraj de la Washington. Statul a fost pus să îi despăgubească pe cei doi fraţi, care au şi cetăţenie suedeză, pentru că a eliminat facilităţi fiscale pe care Ioan şi Viorel Micula ar fi fost îndreptăţiţi să le primească deoarece au investit în zone defavorizate, încălcând astfel Acordul bilateral România-Suedia cu privire la protecţia reciprocă a investiţiilor.

Acţiune în bloc

Pentru a-şi recupera datoria, în primăvară, trei dintre companiile pe care le controlează fraţii Micula (SC Multipack SRL, SC Starmill SRL, European Food) şi biroul executor judecătoresc Mazilu şi Asociaţii au intentat statului un proces pentru executare silită.

Dosarul s-a finalizat pe 24 martie, după doar 6 zile, la Tribunalul Bucureşti, printr-o decizie irevocabilă favorabilă magnaţilor bihoreni. Instanţa a admis executarea silită a Hotărârii tribunalului internaţional, pentru suma de 301.146.583,20 lei, "reprezentând debit principal, pentru suma reprezentată de dobânda aferentă calculată potrivit titlului executoriu (până la executarea integrală a acestuia), plus cheltuielile de executare" şi a autorizat creditorii să treacă la executarea silită.

Deşi Ministerul Finanţelor a cerut suspendarea provizorie a executării silite, până acum solicitările au fost respinse.

Situaţie complicată

Povestea a ieşit la iveală vineri, cu ocazia unor discuţii purtate între premierul Victor Ponta şi miniştrii de resort, în debutul şedinţei de guvern, conform cărora este incorect ca poprirea să fie făcută pe acţiunile OMV Petrom, câtă vreme compania nu e în subordinea Ministerului de Finanţe (parte în litigiul cu Micula), ci la Departamentul pentru Energie.

Potrivit hotnews.ro, Micula a pus sechestru pe 20,6% dintre acţiunile OMV Petrom, dar şi pe unele conturi ale Ministerului de Finanţe, care conturi sunt... goale. Executorul Cristinel Mazilu, care îi reprezintă pe cei doi magnaţi, a declarat vineri că acele conturi ale Ministerului Finanţelor sunt blocate încă de la începutul lunii decembrie, fiind o acţiune fără precedent în România.

Întrebată de ce a fost pus sechestru pe acţiunile Petrom, în condiţiile în care acestea sunt deţinute de Departamentul pentru Energie, nu de Ministerul Finanţelor, Mazilu a spus că banii trebuie recuperaţi de la stat, nu de la o anumită instituţie, şi a spus că statul se foloseşte de tot felul de tertipuri, ca de pildă conturile goale, pentru a putea folosi banii datoraţi. În aceste condiţii, menţionează sursa citată, Ioan şi Viorel Micula ar putea decide oricând să-şi recupereze datoria în urma vânzării acţiunilor pe care statul le deţine la Petrom.

Ne cerem drepturile

Contactaţi de jurnalişti, vineri, cei doi fraţi s-au declarat în continuare victimele statului, care nu vrea să le plătească datoriile şi au spus că nu se vor opri până nu îşi vor primi drepturile.

"Noi încercăm să recuperăm banii, pe noi nu ne interesează acţiunile. Noi vrem să recuperăm banii, ca să putem să facem faţă cheltuielilor pe care le avem. Acţiunea de executare se poate face şi în România şi în Statele Unite sau şi în altă parte pentru că această decizie este executabilă în 140 de ţări. Noi nu am vrut să facem chestia asta, pentru că în România costurile executării sunt mult mai mari. Am încercat să găsim o cale amiabilă să ne înţelegem cu dânşii, dar nu-i interesează", a spus Ioan Micula, citat de hotnews.ro.

"Nu sunt bani care sunt profit sau ceva care să ne dea nouă nişte avantaje, sunt nişte pierderi pe care le-am suferit. Din păcate, am fost supuşi la foarte multe repercusiuni din partea statului. (...) Statul român trebuia să ne dea banii de 6-7 luni sau de un an aproape. Deci tot am încercat să negociem cu ei, le-am explicat consecințele enorme şi presiunile foarte mari în care ne aflăm şi ce pierderi uriaşe avem. Va trebui să fim despăgubiţi pentru toate investiţiile făcute în România, care depăşesc 2 miliarde", a declarat şi Viorel Micula, la B1 Tv.

Compensări ilegale

Pe de altă parte, conflictul dintre magnaţi şi stat ar fi putut fi stins prin compensarea datoriilor pe care fraţii Micula le au către stat, ceea ce s-a şi întâmplat în parte. Atât doar că, potrivit economica.net, decizia Ministerului de Finanţe de a compensa datoriile a fost criticată de Comisia Europeană.

"Executarea parţială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, care a avut deja loc sub forma unei compensări parţiale a despăgubirilor impuse de hotărâre prin datoriile fiscale ale reclamanţilor nu a fost comunicată Comisiei de către România şi, prin urmare, a fost pusă în aplicare în mod ilegal, prin încălcarea articolului 108 alineatul (3) din tratat", arată o scrisoare a Comisiei adresată României pe 1 octombrie 2014, publicată de sursa citată.

Mai mult, Comisia a "ajuns la concluzia preliminară că executarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou şi incompatibil", astfel că "regretă că România a pus deja parţial în executare, potrivit informaţiilor furnizate, hotărârea din 11 decembrie 2013, prin anularea datoriilor fiscale restante ale societăţii European Food SA".

Ministerul de Finanţe a şters atunci datorii pe care European Food SA le avea, în valoare de peste 337,4 milioane de lei, adică aproximativ 76 dintre cele 82 milioane de euro datorate conform deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington.