O ştire atipică a agitat numeroşi orădeni în penultima zi a anului trecut: în Pasajul Vulturul Negru, o tânără a încercat să dea foc steagului Ungariei arborat la intrarea în sediul UDMR Bihor.

Fapta, de altfel condamnabilă, a scos la iveală o altă ilegalitate, comisă de politicienii maghiari, care au ignorat că drapelul unui alt stat poate fi arborat în România doar temporar. Cu tupeu, însă, şefii UDMR susţin că de fapt au afişat nu steagul Ungariei, ci pe al maghiarilor de pretutindeni. Şi au pretenţia să fie luaţi în serios...

Ştire... incendiară

Pe 30 decembrie, o înregistrare video postată pe pagina de Facebook a UDMR Bihor a inflamat publicul. În filmare se vede cum o tânără urcată pe nişte scaune a încercat să aprindă cu o brichetă steagul roşu-alb-verde arborat la intrarea în sediul partidului. "Unii nu sunt capabili la o convieţuire în pace. Această filmare a fost realizată de un tânăr în noaptea de sâmbătă spre duminică. O tânără a încercat să aprindă drapelul maghiar, dar nu a reuşit pentru că a fost oprită de tânărul care o filma", a fost mesajul care a însoţit înregistrarea.

Videoclipul a fost rapid distribuit şi, previzibil, mulţi etnici maghiari s-au declarat revoltaţi de gestul necivilizat, arătând că fata putea declanşa un incendiu şi cerând tragerea ei la răspundere. Ceea ce, cel mai probabil, se va şi întâmpla, deoarece Poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru distrugere.

Pe lângă lege

Pe de altă parte, numeroşi etnici români au scos în evidenţă faptul că drapelul Ungariei nici nu avea de ce să fie arborat, catalogând prezenţa sa o sfidare. Şi au dreptate! Potrivit Legii 75/1994, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României "numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi".

Arborarea n-a fost corectă nici sub aspect formal. Potrivit legii, când sunt arborate mai multe steaguri în număr par, cel al României trebuie aşezat în stânga drapelului care ocupă centrul. Or, la sediul UDMR Bihor tricolorul românesc a fost aşezat al treilea de la stânga la dreapta, după cele ale Ungariei şi Uniunii Europene, înaintea celui al UDMR.

De altfel, problema steagului Ungariei arborat la sediile UDMR a născut controverse şi în alte judeţe. În luna iulie a anului trecut, o situaţie similară a fost semnalată în Covasna, unde steagul unguresc a fost arborat ilegal tot la sediul UDMR.

"Unguri adevăraţi!"

Pető Dalma, consilier local în OradeaPrintr-un comunicat difuzat pe Facebook, UDMR Bihor a afirmat că tentativa de incendiere a fost a patra vandalizare, informaţie confirmată de consilierul local Pető Dalma (foto), care a scris la rându-i că steagul Ungariei a mai fost rupt şi chiar furat, şi a acuzat Poliţia Locală că nu a patrulat în zonă. Tot ea a îndemnat etnicii maghiari să fie "unguri adevăraţi", fără a explica ce presupune asta şi, mai ales, fără vreo precizare privind încălcarea legii de către UDMR.

Pe de altă parte, conducerea organizaţiei a garantat că steagul va rămâne pe faţada clădirii. "Pe sediul nostru se află atât steagul cu simbolul UDMR, cât şi drapelul Uniunii Europene, respectiv cel al României şi, desigur al Ungariei, deci nu se poate pune problema unei provocări din partea UDMR, fiind vorba doar de o prezentare a originii noastre. Iar mesajul nostru pentru toată lumea este că nu vom da înapoi: steagul rămâne!", arăta comunicatul partidului.

Pasivitate la Prefectură

Politicienii maghiari s-au ţinut de cuvânt. Pe 3 ianuarie, o echipă de alpinişti utilitari a mutat toate cele patru steaguri mai sus, astfel încât să nu mai poată fi vandalizate, prilej cu care a fost corectată şi greşeala de ordonare a lor.

 directorul cancelariei prefectului de Bihor, Răzvan PuiaLegea rămâne, însă, încălcată. Potrivit HG 1157/2001, care cuprinde normele de aplicare a Legii 75/1994, amenda pentru arborarea ilegală a steagului altui stat variază între 2.500 şi 5.000 de lei şi o emite prefectul sau împuterniciţii acestuia. Cum prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, este în concediu până pe 14 ianuarie şi n-a răspuns apelurilor jurnaliştilor, subordonaţii săi n-au îndrăznit să facă niciun pas. Nici măcar să meargă în Pasajul Vulturul Negru, pentru a consemna ilegalitatea. "Cel mai probabil, vom face o adresă către persoana juridică, pentru a ne spune când a arborat steagul şi dacă s-a încadrat în prevederile legale", a declarat BIHOREANULUI directorul cancelariei prefectului, Răzvan Puia (foto). Altfel spus, Prefectura dă UDMR Bihor posibilitatea să-şi găsească alibiuri...

Diversiune a la UDMR

 preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó ÖdönPe de altă parte, liderii UDMR Bihor încearcă să îşi ascundă ilegalitatea printr-o diversiune. "Să scrieţi exact aşa: vă consider subiectivi şi anti-maghiari. Acela este steagul maghiarilor de pretutindeni şi este arborat de ani de zile. Nu este al Ungariei, este un steag care are nişte culori, aceleaşi cu drapelul Irlandei şi, dacă nu mă înşel, al Mexicului", a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön (foto), cu pretenţia să fie luat în serios.

Szabó ignoră voit realitatea, şi anume că nu există un steag al maghiarilor de pretutindeni, precum şi evidenţa că inclusiv comunicatul propriei organizaţii l-a descris ca fiind drapelul Ungariei! Cel mai probabil, acelaşi argument va fi prezentat de politicieni şi Prefecturii, astfel că rămâne de văzut dacă prefectul Ioan Mihaiu va înghiţi sau nu găluşca...


TUNURILE PE BIHOREANUL
"Mercenari" şi anti-maghiari

Cseke Attila, președintele UDMR BihorŞefii UDMR Bihor s-au declarat iritaţi că BIHOREANUL a pus problema legalităţii arborării drapelului Ungariei. Pe lângă declaraţiile preşedintelui executiv Szabó Ödön, organizaţia a avut pe Facebook o postare contondentă la adresa jurnaliştilor, pe care i-a numit mercenari şi aserviţi primarului Ilie Bolojan şi PNL-ului, principalul adversar politic al UDMR.

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila (foto), dar acesta a refuzat să poarte o discuţie cu reporterul, transmiţând prin SMS doar că partidul său respectă legea, fără să motiveze în niciun fel.

"Oricum, ca de obicei, o să îi scoateţi din nou pe unguri şi UDMR de vină", s-a arătat convins Cseke.

Vezi mai jos scena care a declanșat scandalul!