Sub Tăriceanu

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a făcut mai multe aprecieri pe marginea faptului că primarul Ilie Bolojan a acuzat construcţia, de către Agenţia Naţională de Locuinţe, a unor blocuri în satul Mişca şi la Şimian, deşi în ele nu locuieşte nimeni. "Personal, nici eu nu sunt de acord cu acestea. Eu, când am ajuns în Parlament, în 2008, şi am aflat, am încercat să le explic celor de la Compania Naţională de Investiţii că nu este necesar să construiască un ANL la Mişca, dar au zis că deja e prea târziu, că Guvernul Tăriceanu a făcut demersurile necesare şi era deja licitaţia pe rol. La fel, şi la Şimian, blocul era deja în construcţie, aproape terminat. Am încercat să opresc proiectul, dar nu am reuşit", a spus Seremi.

Pronunţându-se pentru construcţia de blocuri şi săli de sport "acolo unde sunt cereri", deputatul a punctat că a făcut demersuri să se construiască blocuri ANL în Oradea, Sânmartin, Sântandrei şi Marghita, afirmând că va face în continuare lobby pentru ca oraşul de pe Criş să beneficieze de asemenea proiecte.

De altfel, el a spus că luna viitoare Oradea va primi fondurile necesare pentru construcţia de blocuri ANL, deoarece aici există cereri. "Eu am susţinut întotdeauna locuitorii acestui oraş", a spus preşedintele PDL Bihor, amintind, între altele, şi că a intervenit pentru ca Oradea să intre în posesia terenului pe care acum e construit Parcul Industrial, pe care funcţiona staţiunea de cercetări pomicole.

Seremi a făcut aceste declaraţii susţinând că la nivel local există o campanie împotriva PDL. Deputatul a afirmat că, înainte să acuze, primarul Bolojan ar trebui să facă o analiză a perioadei în care PNL era la putere şi abia apoi să critice actuala guvernare. El a negat şi că localităţile cu primari PDL ar fi favorizate, afirmând că nu este aşa. "Am avut şansa să fiu preşedinte de Consiliu Judeţean când eram în opoziţie. Mergeţi la primarii PDL în birouri şi la primarii PNL, să vedeţi ce s-a întâmplat de fapt cât timp a fost la guvernare. Cei care au avut bani şi-au făcut lux, iar unii n-a avut nici măcar strictul necesar", a spus Seremi.

Sălile de sport sunt bune!

În acelaşi context, primarul comunei Rieni, Sorin Bota, care e şi prim-vicepreşedinte PDL Bihor, a adăugat că "primarii PDL au luat doar 0,3% din banii judeţului, care vin de la Guvernul României", restul sumelor fiind alocate primarilor de alte "culori" politice.

Edilul a vorbit şi despre construcţia sălilor de sport din Rieni şi Bunteşti, de unde provin fostul secretar general al partidului Vasile Blaga, respectiv chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, şi ele criticate de Bolojan. Bota a afirmat că, la cei peste 3.000 de locuitori, acestea sunt benefice, iar comuna le merita în virtutea faptului că zona este dezvoltată şi dă mulţi bani la bugetul de stat. "La Rieni există două platforme industriale, care de ani buni plătesc sute de miliarde la stat. Consider că aceşti bani trebuie să se găsească şi să fie alocaţi de la bugetul central în zona noastră", a argumentat edilul.

Întrebat de BIHOREANUL ce medie de vârstă există în zonă şi dacă sălile de sport erau cea mai stringentă problemă, Bota a spus că media este de aproximativ 40 de ani, iar populaţia este în continuă creştere. Edilul a explicat că sălile de sport vor fi frecventate de elevii din zonă, circa 400, dar şi de tinerii până în 30 de ani. "Avem 80% din canalizare făcută, iar în ultimii ani s-au asfaltat 10 kilometri de drumuri. Vrem şi un bloc ANL la Sudrigiu", a spus primarul Rieniului.

La conferinţa de presă a fost prezent şi Dan Tudor Lazăr, secretar de Stat la Ministerul Finatelelor, care participă, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, la un seminar privind aplicarea Ordonanţei 29, privind eşalonarea la plată.

Acesta a criticat măsurile economice propuse de USL în ce priveşte introducerea unui salariu minim de 800 de lei, promisiunea creării unui milion de locuri de muncă, precum şi impozitarea progresivă, afirmând că iniţiativele sunt contradictorii. În viziunea sa, impozitând veniturile sub 800 de lei, oamenii vor fi mai săraci, iar prin salariul minim de 800 de lei nu se vor crea locuri de muncă, ci se va stimula munca la negru. "Acest aşa zis program al USL e ca o glumă, în sensul că nu vedem care sunt cifrele care stau la baza acestor programe. Niciunde nu se vede cum vor fi înfiinţate acele un milion de locuri de muncă, şi nici cum vor fi ele administrate", a spus secretarul de stat, lăudând măsurile Guvernului Boc.