Pe 1 aprilie 2021 se împlinesc 102 ani de la înfiinţarea Regimentului 9 Jandarmi şi numirea căpitanului Nicolae Cândea în funcţia de comandant al "Companiei Oradia Mare", iar jandarmii bihoreni au decis să folosească acest prilej ca să-i onoreze pe eroii căzuţi în al Doilea Război Mondial.

Pădure de stejari

Jandarmii au curăţat monumentul eroilor de la Leş, comuna Nojorid, ridicat acolo în cinstea celor 318 militari români care au luptat pentru eliberarea oraşului Oradea.

Printr-un comunicat de presă transmis joi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi admite că nu avea cunoştinţe despre faptul că acest monument a fost ridicat în cinstea celor 318 soldaţi îngropaţi în vechiul cimitir din Leş chiar de sătenii care le-au luat trupurile de pe câmp. Aceasta este a doua groapă comună din România, după cea de la Oarba de Mureş, a mai transmis Jandarmeria Bihor.

Miercuri, la acest monument, a avut loc o ceremonie religioasă la care au participat mai mulţi oficiali, dar şi jandarmi din mai multe judeţe. "După evenimentul de comemorare şi sfinţire a monumentului, cei prezenţi au plantat primii 7 stejari din cei 318 pe care dorim să-i plantăm în jurul monumentului", a mai transmis Jandarmeria Bihor.

Concurs între "mascaţi"

Tot cu ocazia zilei Jandarmeriei Bihor, dar şi a Jandarmeriei Române (3 aprilie), grupele de Acţiuni Speciale şi Intervenţie Antiteroristă au participat la o competiţie tactică, în poligon descoperit.

"Câştigători am fost cu toţii, dar trebuie să felicităm pe plt. adj. Pop Răzvan din cadrul IJJ Cluj care a ocupat locul 1 la Proba Individuală, urmat de plt. adj. Purge Andrei din cadrul IJJ Bihor şi plt. maj. Halapciuc Claudin din cadrul Grupării Mobile Timişoara. La proba pe echipe, clasamentul este: pe locul 1 echipa formată din plt adj. Angheluţă Marius din cadrul Gr. Mobile Timişoara şi plt. adj. Anghel Cristian din cadrul IJJ Timiş, locul 2 echipa formată din plt. maj Halapciug Claudiu şi plt. Bezma Ionuţ din cadrul Gr. Mobile Timişoara, iar locul 3 plt. adj Chiş Dan şi plt. maj. Ghilea Cristian din cadrul IJJ Sălaj", a mai transmis Jandarmeria Bihor.