Scandalul traficului de sânge de la Slobozia scoate la iveală detalii oripilante. Şefa unităţii este cea care negocia după bunul plac cine primea sau nu şansa la viaţă. Cristina Stoian avea un dispreţ fără margini faţă de suferizi, scrie realitatea.net, singurul ei interes fiind să se îmbogăţească, profitând de disperarea pacienţilor.

Procurorii spun că nicio solicitare a medicilor din spitalele din Ialomiţa, pentru flacoane cu sânge, nu era aprobată fără avizul direct al şefei centrului de transfuzii din Slobozia.

Dacă în unele situaţii dozele erau oferite contracost, cu preţuri ce variau de la 50 de lei la 200 de lei, au fost şi cazuri în care pacienţii nu au primit sânge, chiar dacă îl plătiseră, pentru că medicul curant nu era în relaţii bune cu Cristiana Stoian. "La revedere, următorul!", era reacţia cinică a şefei instituţiei.

Stenogramele din dosarul instrumentat de Procurorii Slobozia au fost redate de realitatea.net:
Pe 30 octombrie 2013, şefa Centrului de Transfuzii Slobozia a fost apelată de o asistentă din cadrul centrului pe care aceasta îl conducea.

T.C. (n.red. asistenta): avem nevoie de o punga de sânge pentru o fetiţă de 13 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală. Au deschis-o şi are burta plină de sânge.
Cristiana Stoian: eh, na. Şi? Nu, pentru că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeşte cu rudele fetiţei. Sunt de culoare?
T.C.: Da, sunt de etnie romă.
C.S.: Ah, sunt de culoare.. şi de culoare. (...) Nu-i trebuie sânge, lasă-l acolo... când i-o scadea sub 7 (n.red. nivelul hemoglobinei), atunci.

Reaţia femeii este de neînţeles de vreme ce, arată sursa citată, valoarea normală a hemoglobinei pentru un copil cu vârsta între 6-12 ani este cuprinsă între 11.5-15.5. Practic, ea a pus cu bună ştiinţă viaţa ţigăncuşei în pericol, doar din cauza etniei.

Situaţia este cu atât mai scandaloasă cu cât procurorii au arătat că anterior Cristiana Stoian ar fi acordat mai multe flacoane cu sânge soacrei unui consilier local, la cererea consilierului. În acest caz, nici măcar nu s-au cerut informaţii despre diagnosticul, starea de sănătate a pacientei, sau nivelul hemoglobinei, aşa cum se proceda în mod normal, mai scrie Realitatea Tv.

2(două) februarie 2014, o altă subalternă o sună pe şefa centrului de transfuzii pentru a-i citi o listă cu pacienţi care aveau nevoie de sânge. Printre aceştia, se afla şi o femeie în vârstă, pentru care doctoriţa curantă a cerut fără întârziere un flacon.

Cristiana Stoian: -Lasă... să vină aparţinătorii să doneze, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi n-au venit.
I. D. (n.red. asistenta): - Baba aia e intubată... E vai mama ei. A venit o altă asistentă, de pe secţia unde este internată şi mi-a spus că moare baba aia, au intubat-o, e ventilată mecanic şi are nevoie de un flacon de sânge.
C.S. : Să se pregătească o pungă de sânge, dar să nu fie eliberată până ce nu sunt apelată personal de medicul curant.

A doua zi, bătrâna a murit, la fel cum a păţit şi un bărbat de 87 de ani, care nu ar fi reuşit să găsească donatori.

Sursa citată mai scrie că în alte situaţii, medicii curanţi impresionaţi de situatie au facut tot posibilul să găsească donatori, sau banii necesari cumpărării sângelui, doar să-şi poata salva pacienţii. Procurorii spun că medicii adoptau o atitudine umilă şi rugătoare atunci când discutau fie cu şefa centrului de transfuzii, fie cu subalternele sale. În prezent, Cristiana Stoian este arestată preventiv.