După ce a instituit Premiul Mózes, acordat asistenţilor medicali în memoria dr. Mózes Károly, deputatul UDMR Cseke Attila va acorda şi premiile Dr. György Pál, în memoria specialistului care a descoperit mai multe vitamine, inclusiv celebra B6.

"Orădenii ar trebui să fie mândri că un asemenea medic s-a născut aici. Este o dovadă în plus că Oradea a dat personalităţi deosebite. Ar trebui să ne promovăm prin aceste personalităţi, aşa cum ar trebui să ne promovăm şi prin faptul că pe aici a trecut Meridianul 0 sau prin faptul că avem înmormântaţi 4 regi în Oradea", a declarat Cseke Attila, joi, într-o conferinţă de presă.

Specialist de top

Deşi puţini orădeni ştiu, doctorul György s-a născut în oraşul de pe Crişul Repede, în urmă cu 123 de ani (7 aprilie 1893). A provenit dintr-o familie cu tradiţie medicală, tatăl lui fiind medic generalist. În 1915, György Pál a obţinut diploma de medic la Universitatea din Budapesta, iar cinci ani mai târziu a devenit medic şi asistent universitar la Clinica de Pediatrie a Universităţii din Heidelberg, Germania.

Şi-a axat cercetările pe nutriţia bebeluşilor, tratamentul bolilor cauzate de lipsa de vitamine, problematica laptelui matern şi a florei intestinale. "Laptele vacii este bun pentru viţel, iar cel al mamei pentru nou-născut", spunea medicul.

În 1927, la doar 34 de ani, György a devenit profesor universitar. Alături de Richard Kuhn, cel care va deveni premiant Nobel pe chimie în anul 1938, şi de Wagner Jauregg descoperă vitamina B2 (riboflavina).

Se mută alături de soţie şi cei trei băieţi în Anglia, unde la Laboratorul de Nutriţie al Universităţii din Cambridge descoperă, între 1933 şi 1935, vitamina B6 (piridoxina). Apoi pleacă în SUA, la Universitatea Western Reserve din Cleveland, unde, în 1940, descoperă cea de-a treia vitamină, vitamina H (biotina), B8.

Doctorul orădean şi-a continuat cercetările la Universitatea din Pennsylvania, unde descoperă că sistemul imunitar al copiilor hrăniţi cu lapte matern devine mai puternic şi contribuie la apărarea organismului de infectarea cu diverse bacterii faţă de cei hrăniţi cu lapte praf.

Cea mai înaltă distincţie

Pe 18 octombrie 1976, la Casa Albă, preşedintele SUA de atunci, Gerald Ford, i-a înmânat lui György Pál cea mai mare distincţie americană în domeniul ştiinţei - National Medal of Science "pentru descoperirea a 3 vitamine şi a cercetării legate de aceasta, care a îmbunătăţit în mare măsură nutriţia umană".

Doctorul György Pál a scris 13 manuale ştiinţifice şi 443 de lucrări ştiinţifice, legate în principal de nutriţia umană, în special cea a bebeluşilor, şi a mai obţinut numeroase premii de prestigiu.

O biografie a sa mai notează că în tinereţe a fost un bun pianist, o moştenire a anilor trăiţi în Oradea. În ultimii ani ai vieţii a trăit în casa familiei din Villanova (Philadelphia), unde îi plăcea foarte mult grădinăritul. Considerat un pionier al nutriţiei moderne, doctorul orădean a murit la 82 de ani, în Philadelphia.

Deputatul Cseke a precizat că este aproape de a intra în legătură cu familia reputatului medic şi că în 2017, când va decerna premiul ce poartă numele lui György, îşi doreşte să aibă alături şi un reprezentant al familiei acestuia.