Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor Bihor au controlat 32 de operatori economici în cadrul unei acţiuni tematice privind respectarea regulilor de comercializare şi etichetare a apelor minerale naturale, descoperind numeroase nereguli şi oprind temporar de la comercializare peste 11.000 litri de apă.

Valoarea amenzilor date de comisari s-a ridicat la 64.500 lei. Controalele s-au desfăşurat în luna iunie. "Au fost verificaţi 32 de operatori economici, fiind constatate abateri la 24 dintre aceştia. S-au verificat 44.983 litri apă minerală, fiind constatate abateri la 12.680 litri, din care cantitatea de 11.152 litri a fost oprită temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor", a precizat Giani Bura comisar-şef adjunct al CJPC Bihor.

Potrivit acestuia, principalele deficienţe au fost nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea apelor, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi expunere impuse de producător (expunerea la soare, etc.), precum şi neafişarea preţurilor de vânzare conform legislaţiei (atât pe cantitatea netă preambalată cât şi raportate la unitatea de măsură).

Comisarul-şef adjunct al CJPC Bihor le recomandă bihorenilor să verifice etanşeitatea recipientelor cu ape minerale, precum şi eventuala prezenţă a suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare şi expunere.

De asemenea, le transmite acestora să fie atenţi la condiţiile de depozitare din magazin şi să citească înscrisurile de pe etichete. "Refuzaţi produsele care prezintă data durabilitatii minimale modificată sau depăşită", mai spune acesta.

Pentru a putea reclama eventualele nereguli şi a proba achiziţia produsului, clienţii trebuie să păstreze bonul de casă.