Fundaţia Comunitară Oradea a anunţat cine sunt beneficiarii finanţărilor în valoare totală de 132.635 lei, oferite în acest an în cadrul programului Fondul Ştiinţescu, prin care se doreşte atragerea copiilor şi adolescenţilor (6-18 ani) spre domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică).

Proiectele câştigătoare în ediţia a III-a a Fondului Ştiinţescu, în număr de 23, au fost alese de un juriu independent şi includ activităţi diverse, de la robotică la fotografie.

Spre exemplu, la Tinca, directoarea Şcolii Primare Creştine ProRoma, Daniela Tütős, vrea să îi înveţe pe elevi cum se îmbină tehnologia cu arta, în timp ce o bibliotecară din Oradea a simţit "nevoia de o schimbare în cadrul programului de vară de la Secţia pentru copii şi tineret" şi va organiza ateliere de fabricare a hârtiei, de conservare şi restaurare a cărţilor.

La Suplacu de Barcău, un profesor inginer vrea să facă un braţ robotic pe şase axe cu elevii lui, iar o gaşcă de liceeni de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" vrea să crească interesul tinerilor orădeni pentru ştiinţele aplicate făcându-şi propriul laborator de meteorologie.

Descrierile tuturor proiectelor câştigătoare ale unor granturi sunt descrise, pe site-ul Fondului Ştiinţescu.

Activităţile se vor desfăşura în acest an, până în iulie, în mai multe oraşe şi comune din Bihor, toate având ca scop să facă ştiinţa mai atractivă pentru copii.

"Doar la această ediţie a programului, peste 1.300 de tineri bihoreni vor afla că ştiinţele pot avea aplicabilitate imediată la orice vârstă, reprezentând o lume fascinantă care merită descoperită, ducând la înţelegerea unor fenomene simple şi la dezvoltarea unor noi abilităţi", au transmis organizatorii.

Finanţarea este asigurată prin Fondul Ştiinţescu, un program al Fundaţiei Comunitare Oradea, pentru care au oferit sponsorizări companii locale şi multinaţionale. Suma strânsă pe plan local a fost dublată prin contribuţia Romanian-American Foundation, care îşi doreşte să stimuleze astfel iniţiativele locale care sprijină educaţia ştiinţifică.