Sezonul estival a început, iar mulţi orădeni aşteaptă cu nerăbdare nu doar concediile, ci şi ieşirile de weekend la iarbă verde. Dacă vor să iasă la picnic în Oradea fără a fi amendaţi trebuie să ştie, însă, că sub nicio formă nu au voie să aprindă grătarele în aer liber.

Pentru că Oradea nu are niciun loc amenajat cum cere legea pentru a putea aprinde focul în aer liber, orădenii trebuie să se mulţumească cu fripturile făcute acasă ori cu sandviciuri. Dacă nu vor să se lase şi încing cărbuni pe domeniul public, riscă amenzi!

Pe lege

Încă din 2012, România are o lege a picnicului care obligă toate primăriile să amenajeze locuri conforme pentru ieşit la iarbă verde, iar pe români să facă picnicuri doar în aceste spaţii. Locurile amenajate de primării pot fi de două feluri: în care petrecăreţii se relaxează şi consumă mâncare adusă de acasă şi cele în care fac foc şi gătesc în aer liber. În timp ce locurile de stat la iarbă verde nu au nevoie de mai nimic, în afara containerelor pentru adunatul gunoaielor, cele în care se poate face foc trebuie dotate de primărie cu grătarul propriu-zis, cu acces la apă, toalete ecologice şi sistem de stingere a incendiilor.

Ţinând cont de prevederile legii, locuitorii Oradiei pot ieşi la iarbă verde doar cu condiţia să nu şi gătească. Asta pentru că Primăria n-a stabilit decât locurile de picnic fără foc: malul drept al Crişului Repede în zona Sovata, zona Silvaş (vizavi de cartierul Dragoş Vodă) şi Dealul Ciuperca. "Pe strada Sovata, orădenii au la dispoziţie 14 filigorii cu mese şi bănci", arată Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Interzis cu foc!

Oradea nu are, însă, un loc de încins grătare. Deşi de peste un an edilii şi-au propus să amenajeze un astfel de spaţiu în Silvaş, proiectul se tot amână. "Acolo este şantierul podului peste Criş, aşa că Primăria a considerat că mai bine amână amenajarea locului de grătar până la finalizarea podului", explică Sas. Municipalitatea nu vrea ca şantierul să se amestece cu grătarele orădenilor, iar investiţia Primăriei în amenajarea zonei să fie distrusă de lucrări.

În concluzie, orădenii ar face mai bine să se abţină de la grătare în aer liber. Nu de-alta, dar amenzile pentru nerespectarea locurilor de picnic sunt între 1.000 şi 3.000 lei, adică destul cât să taie pofta de mâncare oricui...