Administrația Bazinală de Apă Crișuri are în plan ca anul acesta să amenajeze o nouă promenadă în Oradea pe malul drept al Crișului Repede, pe sub Podul Sfântul Ladislau, care ar urma să aibă și o fereastră subacvatică, prin care curioșii să poată vedea peștii din râu.

Planurile ABA au ajuns în dezbaterea Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice, forul care trebuie să avizeze proiectele de reamenajare din centrul istoric al orașului, iar inițial au fost respinse, pentru că - în stilul instituției conduse de UDMR-istul Pásztor Sándor - erau mult prea gri.

Deși nu a prezentat randări cu amenajarea finală, din informațiile furnizate de ABA specialiștii Comisiei au înțeles că se dorea o lucrare betonată din plin, în discordanță cu aspectul natural pe care zona îl are în prezent, așa că ABA s-a pus pe refăcut planul.

Luna trecută, la a doua dezbatere și cu un vot strâns, proiectul a primit avizul cerut, dar cu condiția ca stratul vegetal existent să fie reabilitat ecologic, sub girul unui specialist în peisagistică.

Concret, ABA trebuie să evite să pună beton pe promenadă și să folosească în schimb materiale naturale, astfel încât zona să-și păstreze cât mai mult din înfățișarea actuală.

Așa că Pásztor va trebui să găsească alte locuri unde să toarne betonul pe care îl îndrăgește atât de mult...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!