USR Bihor a transmis, miercuri, un comunicat prin care îi cere preşedintelui Consiliului Judeţeam Bihor, Ilie Bolojan, să îl demită "de urgenţă" pe consilierul său Csomortányi István, după ce acesta din urmă a spus că nici Rusia, nici Ucraina nu au dreptate şi nu vor pace şi a interpretat situaţia în cheie etnică, susţinând că Ucraina "persecută" minorităţile. Este exact mesajul de dezbinare al Moscovei, acuză USR Bihor.

De la Moscova

Comunicatul USR Bihor începe cu mesajul: "Stop propagandei ruse care vrea dezbinare şi conflict inter-etnic. USR condamnă propaganda Moscovei şi îi cere lui Ilie Bolojan să se îl demită de urgenţă pe Csomortányi István!".

Reprezentanţii USR Bihor subliniază cum felul în care Ucraina respectă drepturile minorităţilor a fost şi este o temă de propagandă folosită de Moscova pentru a stârni disensiuni. Mesajul este preluat, însă, şi de alţii.

"Unde se întâlnesc Putin, AUR şi organizaţiile maghiarilor din România oficine ale lui Orban? Toţi acuză Ucraina că nu a respectat drepturile minorităţilor şi cer României să nu se bage în acest război. Propaganda de la Moscova îşi caută emiţători în state şi politicieni, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Noul narativ al Kremlinului către statele care s-au aliat cu Ucraina este "acesta nu este războiul vostru, mai bine nu vă băgaţi˝. Acolo unde vedeţi acest mesaj, marcaţi-l ca putinist", avertizează filiala USR.

Tonul l-a dat Orbán

USR Bihor spune că scopul acestor mesaje este să creeze dezbinare şi conflict între etnii.

"Tonul l-a dat Ungaria, prin Orban Viktor, şi era doar o chestiune de timp până să fie transmis şi în România de oficinile Budapestei. Obiectivul este crearea în rândul comunităţii maghiare de pe teritoriul României şi al statelor unde trăiesc maghiari a unei opoziţii faţă de sprijinul militar sau umanitar pentru Ucraina", se arată în comunicat.

"Ceea ce urmăreşte Putin via AUR, Şoşoacă sau prin Orbán Viktor via PPMT este să ne descurajeze să ajutăm Ucraina, amintindu-ne că drepturile colective ale minorităţilor naţionale, române, maghiare sau bulgare, au fost încălcate de către Kiev. Realitatea este că Rusia a încercat să folosească drepturile comunităţii rusofone de pe teritoriul Ucrainei cu obiectivul de a crea dezbinare şi conflict inter-etnic", au mai transmis reprezentanţii Uniunii Salvaţi România Bihor.

Bolojan "să-l demită imediat"!

USR Bihor ia poziţie şi faţă de mesajele transmise, punctual, de Csomortányi István, care, aşa cum a relatat BIHOREANUL, susţine că nici Ucraina şi nici Rusia nu au dreptate în conflictul izbucnit la nordul României, criticând dur ţara invadată de trupele ruse şi cerând maghiarilor din Transilvania şi naţiunilor din Europa Centrală să nu intervină în acest război. Drept argumente el foloseşte tocmai faptul că Ucraina nu ar trata corect minorităţile de pe teritoriile sale.

Prin comunicatul de miercuri, USR Bihor îi cere lui Ilie Bolojan, care nu de multă vreme l-a luat pe Csomortányi consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, să îl demită imediat.

"Csomortányi István, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care este şi consilier personal al preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, transmite exact punctajul Moscovei: drepturie minorităţilor naţionale au fost încălcate şi Ucraina, un stat corupt şi opresor cu minorităţile, nu trebuie ajutat în acest război. USR Bihor cere preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, să-l demită imediat pe Csomortányi István din poziţia de consilier personal".

Sunt şi alte voci care-i cer lui Bolojan să-l demită pe Csomortányi. Lectorul universitar Orlando Balaș a spus, spre exemplu: "Suntem țară membră NATO și UE, iar declarațiile domnului consilier sunt un act de trădare față de alianțele din care facem parte. În plus, deși este tipic românesc să fii cu fundul în toate bărcile, adică și cu inima în Rusia și cu interesele financiare în UE, nu poate exista neutralitate și echidistanță între incendiator și pompieri!”.

Mesaj pentru UDMR

Totodată, "USR Bihor cere UDMR să condamne public acest tip de discurs, în calitatea sa de partid de guvernământ, responsabil de soarta a mii de refugiaţi care traversează graniţele României".

Filiala Bihor a USR le transmite şi românilor un mesaj, mai precis "cetăţenilor de bună credinţă", şi anume să "identifice propaganda Moscovei, care poate veni inclusiv din surse pe care le considerăm legitime, şi să nu o răspândească".

"Problema drepturilor minorităţilor o putem rezolva şi după război. Calitatea de membru a UE, ceea ce Ucraina a declarat că îşi doreşte cu ardoare să devină, presupune şi respectarea drepturilor minorităţilor!", încheie reprezentanţii USR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!