Din 1 ianuarie 2021, strada Sucevei şi-a schimbat numele în strada Evreilor Deportaţi, fiind pusă astfel în aplicare o decizie pe care consilierii locali ai Oradiei au luat-o în primăvara anului 2019.

Printr-un comunicat transmis vineri, Primăria Oradea aminteşe că iniţiativa de a modifica numele arterei a fost a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, care a arătat că în zonă a fost ghetoul în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord şi de aici au plecat trenurile în care au fost îmbarcaţi evreii trimişi, începând cu 3 mai 1944, la Auschwits-Birkenau.

"Această decizie de a supune la vot în şedinţa de Consiliu Local această propunere venită din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, reprezintă un gest mic prin care Primăria municipiului Oradea recunoaşte şi apreciază contribuţia populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia oraşului nostru", a declarat viceprimarul Arina Moş, legat de modificarea denumirii străzii.

Strada Sucevei, care delimitează pe o latură parcul Nicolae Bălcescu, a mai purtat în perioada 1945 - 1966 denumirile de „strada Martirilor” și „strada Evreilor deportaţi”. Cele două denumiri au fost acordate în amintirea faptului că în perioada mai-iunie 1944 autorităţile maghiare au expediat la Auschwitz din fostul parc Rhedey, acum Bălcescu, 9 garnituri de tren, fiecare cu peste 3.000 de evrei orădeni.

Instituţia Arhitectului Şef atrage atenţia că proprietarii de imobile (construcţii, terenuri) de pe strada Evreilor Deportaţi pot să solicite gratuit Primăriei eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi documentul prin care se atestă noua adresă, numerele administrative rămânând aceleaşi.

Certificatul de nomenclatură stradală şi adresa se emit în baza unei cereri tip însoţită de următoarele acte: carte de identitate / CUI; extras de carte funciară, de maxim 1 an, sau copie coală CF, iar în cazul apartamentelor, atât CF individual, cât şi CF colectiv; plan topografic.

"De asemenea, cetăţenii care locuiesc pe această stradă au obligaţia să-şi schimbe cartea de identitate, astfel că Biroul de Evidenţă a Persoanelor (din cadrul S.P.C.L.E.P Oradea) cu punctul de lucru în str. Republicii nr. 24 invită cetăţenii domiciliaţi în prezent pe str. Sucevei să-şi schimbe cărţile de identitate cu noua denumire "strada Evreilor Deportaţi", beneficiind de gratuitatea conferită de lege", se arată în comunicatul Primăriei.

Programul zilnic de lucru al Biroului de Evidenţă a Persoanelor este de luni până joi, între orele 8 şi 18, respectiv vineri între orele 8 şi 16.