Pe 16 mai, melomanii vor avea o întâlnire de gală cu muzica clasică şi cu unul dintre cei mai de seamă mesageri ai săi. Tânărul violonist Alexandru Tomescu vine la Oradea în cadrul celui de-al şaselea turneu naţional Stradivarius, pentru a concerta într-un spaţiu deosebit, Basilica Romano-Catolică din curtea Palatului Baroc.

Cel mai cunoscut violonist român al momentului va interpreta Integrala Sonatelor şi Partitelor lui Johann Sebastian Bach la o vioară Stradivarius din 1702, Elder-Voicu, într-un spectacol de lumini ce se anunţă cu adevărat de zile mari.

De colecţie

Debutant la doar 9 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanţa, Alexandru Tomescu a avut de atunci o carieră fulminantă, cu sute de concerte susţinute în 26 de ţări. După ce a studiat la Conservatorul din Bucureşti, în Statele Unite şi în Elveţia, artistul, considerat cel mai bun violonist român în viaţă, a urcat pe scene de glorie precum Carnegie Hall din New York şi Théâtre des Champs Elysées din Paris. Talentul i-a adus şi nenumărate titluri, în palmaresul său aflându-se premii obţinute la festivaluri de prestigiu, între care Niccolo Paganini (Italia) şi George Enescu (România).

Ajuns azi la 36 de ani, artistul şi-a propus însă să extindă aria ascultătorilor de muzică clasică, astfel că s-a implicat şi chiar a iniţiat o serie de proiecte inedite. Spre exemplu, în 2006 s-a încumetat să organizeze primul turneu naţional de muzică clasică finanţat exclusiv din fonduri private, iar în 2008 a câştigat de la Ministerul Culturii şi Cultelor dreptul de a folosi timp de cinci ani celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, astfel denumită după muzicienii Charles Elder şi Ion Voicu, care au folosit-o de-a lungul anilor.

Inscripţionată încă din 1702 ca fiind meşteşugită de Antonio Stradivari din Cremona, vioara a intrat în Patrimoniul Naţional al României în anul 1956, când statul român a cumpărat-o pentru celebrul Ion Voicu. Instrumentul a fost evaluat în 2007 la 1,2 milioane de dolari, fiind considerat una din cele mai bine conservate piese produse de cel mai faimos lutier italian al tuturor timpurilor.

Clasic pentru toată lumea

Încredinţat că fiecare român ar trebui să asculte măcar o dată sunetele viorii fermecate, Alexandru Tomescu a pornit în fiecare an în turnee prin întreaga ţară pentru a o promova. În primele trei ediţii, turneul a avut un "format" clasic de recital cameral, cuprinzând 30 de oraşe. Din 2011, însă, artistul a optat pentru concerte neconvenţionale, turneul de atunci fiind polivalent, în sensul că a interpretat cele 24 de Capricii ale lui Niccolo Paganini însoţindu-şi recitalurile cu tot atâtea scurt-metraje special concepute, iar la ediţia de anul trecut a îmbinat cele Şase Sonate de Eugene Ysaÿe cu teatrul non-verbal.

Anul acesta, Alexandru Tomescu se întoarce pentru a patra oară la Oradea, cu un spectacol intitulat "Bach to Basics", itinerat între 10 şi 29 mai în 12 oraşe, pentru a interpreta, aşa cum şi denumirea turneului o sugerează, integrala Sonatelor şi Partidelor lui Johann Sebastian Bach. "Când vine vorba despre compozitori care-mi plac, am o listă întreagă. Bach e undeva deasupra acestei liste. El a scris "Biblia" violoniştilor, iar cele Şase Sonate şi Partite pentru vioară solo e singura partitură pe care aş lua-o cu mine pe o insulă pustie", îşi descrie maestrul preferinţa pentru această capodoperă.

Spectacol de lumină

Toate concertele actualei ediţii a turneului Stradivarius Elder-Voicu au loc în catedrale şi basilici, iar asta fiindcă, spune violonistul, sunt locurile în care muzica lui Bach rezonează cel mai bine. La Oradea, recitalul a fost programat la Basilica Romano-Catolică din curtea Palatului Baroc. Aşa cum deja şi-a obişnuit spectatorii, Tomescu a pregătit şi pentru acest an un "bonus", muzica urmând să fie însoţită de un spectacol de lumini special conceput pentru acest eveniment.

În premieră, la concertul programat pe 16 mai de la ora 20, intrarea va fi gratuită. Dar,  fiindcă artistul este implicat de mai mulţi ani în proiecte caritabile, a dedicat turneul din acest an Fundaţiei Hope and Homes for Children, care militează pentru desfiinţarea orfelinatelor de tip vechi din România şi înlocuirea lor cu centre moderne, astfel încât spectatorii orădeni sunt îndemnaţi să facă donaţii pentru această cauză. Nobilă precum muzica magicei viori...