Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea are din toamnă un an pregătitor, destinat exclusiv străinilor care vor să fie studenţi în România şi au nevoie să înveţe limba română. Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, în cea mai recentă şedinţă, înfiinţarea acestui an pregătitor, împărţit în două semestre de cursuri.

Studenţii anului pregătitor vor învăţa tehnici de comunicare în limba română, tehnici de redactarea şi compoziţie, receptarea textului scris şi vorbit, gramatică şi vocabular şi cultură şi civilizaţie românească.

Opţional, străinii pot învăţa şi limba specializat, cum este cel medical, cel pentru învăţământul artistic şi socio-uman ori cel tehnic şi economic. La finalul cursurilor, dacă promovează examenele, studenţii primesc certificatul de competenţă lingvistică necesar pentru a se înscrie la o facultate românească.

Studenţii care provin din ţările europene vor plăti o taxă de şcolarizare în anul pregătitor de 2.300 de lei, în timp ce pentru străinii din afara Uniunii Europene taxa este de 220 euro pe lună, nivel stabilit printr-o Ordonanţă a Guvernului.