Noul cod de procedură penală aduce mai multe schimbări în ceea ce priveşte modul în care se poate dispune strămutarea cauzelor penale.

În primul rând, este de remarcat faptul că, la fel ca în materie civilă, cererea de strămutare a unei cauze aflate pe rolul unei judecătorii sau tribunal nu va mai fi soluţionată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci de către curtea de apel în raza căreia se află respectiva instanţă, care va putea să o strămute doar în interiorul circumscripţiei sale. Spre exemplu, o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Oradea nu poate fi strămutată decât la o altă judecătorie din raza Curţii de Apel Oradea.

Numai în cazul proceselor penale aflate pe rolul unei curţi de apel, cererea de strămutare va fi soluţionată de Instanţa Supremă care va putea să o strămute la o curte de apel învecinată.

Astfel, conform art. 71 din Noul cod de procedură penală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la curtea de apel competentă la o altă curte de apel, iar curtea de apel strămută judecarea unei cauze de la un tribunal sau, după caz, de la o judecătorie din circumscripţia sa la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa, atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice.

Tot cu caracter de noutate, cererea de strămutare nu se mai depune la instanţa care trebuie să o soluţioneze (Înalta Curte sau curtea de apel) ci la instanţa de unde se solicită strămutarea.

Conform articolului 71 alineat 2 din Noul cod de procedură penală, cererea se depune la instanţa de unde se solicită strămutarea şi trebuie să cuprindă indicarea temeiului de strămutare, precum şi motivarea în fapt şi în drept. La cerere se anexează înscrisurile pe care aceasta se întemeiază. Cererea se înaintează de îndată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau curţii de apel competente împreună cu înscrisurile anexate.

În cazul respingerii cererii de strămutare, în aceeaşi cauză nu mai poate fi formulată o nouă cerere pentru aceleaşi motive.

Tot cu caracter de noutate se prevede că introducerea unei cereri de strămutare nu suspendă judecarea cauzei şi nici nu se poate dispune suspendarea procesului de fond până la judecarea cererii de strămutare.