DIFERENŢIAT. Pe containerele din amplasamentele unde s-a demarat colectarea duală au fost aplicate autocolante ce precizează clar ce gunoaie pot fi aruncate

Deşi unii orădeni ar putea crede că odată ce nu mai aruncă deşeuri pe stradă şi depozitează gunoaiele în pubele şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni, obligaţiile lor în privinţa salubrităţii nu sunt chiar atât de limitate.

Ei trebuie şi să respecte colectarea selectivă, să separe deşeurile vegetale de cele menajere, şi să declare numărul real de persoane care domiciliază într-o locuinţă.

Nu confundaţi deşeurile!

O problemă frecventă a salubrităţii este faptul că orădenii scot în stradă, lângă containerele cu deşeuri menajere, moloz, obiecte de mobilier, crengi de copac, iarbă cosită, cărămizi, ţiglă, faianţă sau aparate electrocasnice vechi. Adică tocmai deşeuri ce nu intră în categoria celor menajere şi reciclabile şi care necesită utilaje speciale de colectare, nicidecum clasicele gunoiere.

RER Ecologic Service poate ridica aceste deşeuri voluminoase, însă nu oricum, ci cu o minimă notificare prealabilă. Cei care au nevoie de astfel de servicii trebuie să anunţe telefonic dispeceratul firmei de salubritate ce fel de deşeuri au de aruncat şi adresa exactă, ca operatorul să trimită la faţa locului utilajul adecvat.

Selectiv e mai bine

RER Ecologic Service a implementat în toate zonele din oraş sistemul de colectare selectivă, prin montarea, într-un cadru de metal, a unor recipienţi inscripţionaţi cu precizările necesare privind tipul de deşeuri ce trebuie depuse în "pubela umedă", respectiv în "pubela uscată". În prezent, în Oradea sunt montate 28 de astfel de amplasamente.

Orădenii au privit cu interes aceste "cuşti" cu tomberoane, deoarece, fiind sub cheie, boschetarii nu mai pot împrăştia gunoiul pe străzi. Totuşi, acesta nu e singurul lor rost. Selectarea deşeurilor trebuie respectată pentru că doar aşa se poate reduce cantitatea de gunoaie depusă la deponeul ecologic, iar o parte importantă a deşeurilor va putea fi reciclată sau valorificată energetic în favoarea comunităţii.

Fără oale şi saci!
O altă regulă uşor de respectat, dar cu "greutate", este cea potrivit căreia orădenii trebuie să declare numărul real de persoane care locuiesc la o anumită adresă, pentru că doar aşa operatorul licenţiat poate să distribuie gratuit exact numărul de pubele de care respectivul imobil are nevoie. Declararea unui număr de persoane mai mic decât cel real face ca, în ziua colectării deşeurilor pe artere, pe lângă clasicele pubele să "răsară" saci, oale, pungi de toate dimensiunile şi diverşi alţi recipienţi deloc potriviţi pentru imaginea unui oraş al anului 2010.