Că orădenii ştiu să sară s-a văzut deja. În ultimii ani, echipa de baschetbalişti a oraşului a scos rezultate remarcabile, ajungând să facă parte din elita la nivel naţional. Atât doar că "orădenii" nu sunt tocmai orădeni, gruparea fiind formată în principal din străini.

Dacă până acum, în "cinciul principal" era, obligatoriu, cel puţin un român, din acest sezon regulile s-au schimbat, iar cluburile din ţară au liber să angajeze numai străini. În prezent, jucătorii de bază ai Clubului Sportiv Municipal numără trei sârbi, un american şi un australian, plus încă un sârb şi un lituanian.

Campionat cu reguli noi

În 2005, când Carmen Tocală devenea preşedinta Federaţiei Române de Baschet, declara pe un ton deopotrivă jovial şi ameninţător: "Aveţi încredere în mine şi în câţiva ani am să umplu sălile de baschet!". Şi s-a ţinut de cuvânt. A luat o serie de decizii care au favorizat baschetul de tip spectacol, prin deschiderea porţilor Diviziei A pentru jucătorii străini, iar cireaşa de pe tort a venit taman înaintea noului sezon. Pe lângă faptul că Divizia a fost redenumită Liga Naţională, noutatea care poate schimba fundamental componenţa echipelor este că Federaţia a renunţat la obligativitatea prezenţei permanente pe teren a cel puţin unui jucător român. În schimb, ce-i drept, pentru un joc în lot nu vor putea fi mai mult de şase străini.

Hotărârea a atras deja atât contestatari care se tem că identitatea echipelor locale se va pierde de tot, cât şi susţinători ce afirmă că scopul e să anime întrecerea internă şi să umple tribunele.

22 Serban Sere.jpgPentru CSM Oradea nu a fost greu să se conformeze noii reguli. "Este o normativă europeană pentru creşterea spectaculozităţii jocului şi nu am făcut decât să o respectăm. Campionatul românesc creşte de la un an la altul, iar Oradea încearcă să fie mereu în frunte, cu paşi mici şi siguri", spune managerul secţiei de baschet a CSM, Şerban Sere (foto).

"Coşuri" de import

Decizia nu-i va afecta prea mult pe fanii orădeni, care în ultimele ediţii de campionat i-au "adoptat" pe străini ca pe unii de-ai lor. Le-au prescurtat până şi numele, alintându-i: Neţa, Sasha, Will, Gedy, Dilly, Peşa sau Ivan.

"Căpitanul" Maric Nemanja, de exemplu, se consideră chiar orădean get-beget. Născut la Belgrad şi crescut de celebra şcoală sârbă, Neţa a semnat primul său contract de profesionist cu CSM Oradea în urmă cu şase ani şi este cel mai vechi "stranier". Sasha Topcov e la al treilea campionat cu CSM şi e deja un stâlp de bază al echipei. Milos Pesic, aflat la al doilea sezon cu CSM, este un "bad boy" cu priză la public, iar jocul lui Ivan Stefanovic adus acum la echipă denotă o totală seriozitate.

Americanul Will Franklin e la al doilea an orădean, chiar dacă primul sezon l-a ratat după o accidentare gravă la genunchi. Showman de calibru, pare desprins din celebra trupă Harlem Globetrotters, dar pare dispus să respecte regulile impuse de antrenorul Cristi Achim, un adept al schemelor clare şi mai puţin al "jongleriilor". Gedy Navickas, "picicarul" echipei, cu o înălţime de "doar" 1,79, are în palmares un titlu mondial obţinut în 2005 cu naţionala de tineret a Lituaniei, iar "cangurul" Daniel Dillon, deşi recent venit în echipă, s-a adaptat în timp record.

Nici la capitolul români CSM nu stă rău. Ultimul sosit, de la LPS Bihorul, este un puşti de numai 17 ani, Andrei Ciordaş, crescut de antrenorul Alin Cureş. Pivotul Laszlo Lazar este singurul internaţional din echipă, iar Silviu Lupusavei este cel mai bun trăgător de 3 puncte din întregul campionat. Cristi Achim mai mizează pe talentatul pivot Bogdan Ţibîrnă, venit în iarnă de la CS Otopeni şi considerat cea mai mare speranţă a baschetului românesc, pe Rareş Paşca, un apărător straşnic şi disciplinat, şi pe fundaşul Horia Hora, nelipsit din lot încă de la înfiinţarea clubului. Dintre toţi, însă, doar Ciordaş, Hora şi Lazar sunt orădeni.

Infuzie de talente

Considerată marea revelaţie a sezonului trecut, cu cea mai omogenă echipă din competiţia internă, CSM n-a mai avut în vedere împrospătarea lotului. Luând la rând cele 16 formaţii din campionat, Oradea a făcut cele mai puţine schimbări, preferând continuitatea atât la nivelul componenţei echipei, cât şi al conducerii tehnice. "Repet la infinit, pentru toată lumea. Jucătorii mei sunt cei mai buni jucători din lume. Nu-mi doresc alţii", declară Cristian Achim.

În schimb, celelalte echipe s-au "îndopat" literalmente cu jucători din ţările cu mare tradiţie în baschet, ca SUA, fosta Iugoslavie şi spaţiul ex-sovietic. În inter-sezon, de pildă, CSU Atlassib Sibiu a dat afară şase străini, aducând în loc alţi şapte. Mereu pretendentă la titlu, U Mobitelco n-a mai găsit bani pentru celebrele sale vedete, Kyndall Dykes şi Zoran Krstanovici, pierzându-l şi pe antrenorul Ţenter, însă a adus un sârb pe bancă şi zece jucători, dintre care un singur român. Activitate febrilă pe piaţa transferurilor au avut şi Gaz Metan Mediaş, cu cea mai amplă campanie de achiziţii din istorie, şi Mureşul, şi Timişoara. Farul Constanţa a transferat, la pachet, şase americani, Giurgiu la fel, doar multipla campioană Asesoft bazându-se pe aceiaşi jucători de superclasă care anul trecut şi-au "tocat" efectiv adversarii.

Cu aşa noutăţi, campionatul se anunţă mai interesant decât oricând. Cumva ironic, baschetul românesc îşi păstrează farmecul şi va fi extrem de spectaculos, doar că... fără prea mulţi români.


TOT MAI SUS
Pepinieră de talente

Noua ediţie de campionat la baschet masculin a început duminică, avându-i în echipa de start pe Nemanja Maric, Milos Pesic, Daniel Dillon, Sasha Topcov şi William Franklin. Deşi dezideratul "oficial" este situarea pe unul din primele 8 locuri, conducerea speră la mai mult decât anul trecut, când echipa a terminat pe 5. În plus, CSM Oradea s-a calificat şi în sferturile de finală ale Cupei.

Pe lângă jucătorii din prima linie, conducerea clubului se concentrează şi pe juniori, ca strategie pe termen lung. "Nu vrem rezultate de moment, ci vizăm impactul social pe care poate să-l dezvolte acest club. Suntem oameni de cursă lungă şi nu vom fi trecători prin fenomen", afirmă managerul secţiei de Baschet a CSM, Şerban Sere, arătând spre posterele cu echipele de baby-baschet ale clubului.


Lotul CSM Oradea

5. Ivan Stefanovic (sârb) 32 ani; 2,01 m - extremă

6. Silviu Lupusavei, 31 ani; 1,81 m - fundaş

7. Maric Nemanja (sârb) 29 ani; 1,95 m - fundaş

8. Rareş Paşca, 27 ani; 1,98 m - extremă

9. Milos Pesic (sârb) 28 ani; 2,05 m - extremă

10. Sasha Topcov (sârb/bulgar) 32 ani; 2,05 - pivot

11. Horia Hora, 24 ani; 1,90 m - fundaş

12. Daniel Dillon (australian) 26 ani; 1,96 - extremă

13. Gediminas Navickas (lituanian) 28 ani; 1,79 m - fundaş

14. Andrei Ciordaş, 17 ani; 2,03 m - extremă

15. Laszlo Lazar, 25 ani; 2,10 m - pivot

21. Bogdan Ţibârnă, 21 ani; 2,10 m -  pivot

65. William Franklin (american) 27 ani; 1,84 m - fundaş