În primele şase luni ale campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, România îşi propune să vaccineze 60-70% din populaţie, adică circa 13 milioane de persoane, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

"Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam", a declarat medicul.

Vaccinarea va fi gratuită şi voluntară. Vaccinurile vor fi aduse la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino, de unde se vor distribui în centrele regionale organizate în spitalele militare din Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, iar de aici vor fi distribuite în fiecare județ, în centrele de vaccinare.

„Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare, în jur de 900 de centre în toată țara. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună. Vor exista și caravane mobile”, a declarant Gheorghiţă. De asemenea, în ultima parte a campaniei vor fi organizate centre de vaccinare drive-thru, unde cetățenii vor putea veni cu mașina.

“Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie”, a mai spus coordonatorul campaniei.

Coordonatorul campaniei a mai dat asigurări că în România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 în România stabileşte şi grupurile prioritare: personalul din domeniul sănătății; personalul din centre rezidențiale și medico-sociale; populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV2; personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.