Conducerea Universităţii din Oradea şi-a stabilit obiectivele strategice pentru următorii şase ani. În şedinţa din această săptămână, senatorii instituţiei au avizat Planul Strategic de Dezvoltare al Universităţii din Oradea pentru Perioada 2014-2020, propus de Consiliul de Administraţie al instituţiei, condus de rectorul Constantin Bungău.

Ţinte şi obiective

Strategia este structurată în 10 capitole: Strategia instituţională, a Calităţii, a Procesului Educaţional, a Procesului de Cercetare, a Resurselor Materiale şi de Patrimoniu, a Resurselor Umane şi Financiare, a Serviciilor Sociale şi Studenţeşti, privind Relaţiile Internaţionale, privind Parteneriatele şi privind Imaginea şi Comunicarea. "Sunt capitolele după care se fac şi evaluările la nivel european", a explicat, joi, rectorul Constantin Bungău, pentru BIHOREANUL.

În fiecare capitol, rectorul a făcut o prezentare a situaţiei actuale, iar apoi a precizat direcţia de urmat. "Unde suntem acum şi unde dorim să ajungem", a precizat Bungău. Cert este că toate obiectivele sunt menite să ducă Universitatea în rândul universităţilor de educaţie şi cercetare avansată, adică să devină o instituţie de excelenţă.

Parteneriate peste tot

Astfel, Planul Strategic arată că Universitatea îşi propune să îşi orienteze cercetarea ştiinţifică spre domeniile declarate prioritare în strategia naţională de cercetare-dezvoltare şi spre cele în care Universitatea este bine reprezentată. În plus, universitarii orădeni vor trebui să se concentreze şi pe domeniile de "specializare inteligentă", adică Bioeconomie, Tehnologii Informaţionale şi de Comunicaţii, Energie şi Mediu ori Eco-Tehnologii.

De asemenea, un obiectiv este şi dezvoltarea de parteneriate cu alte universităţi din ţară şi străinătate, în vederea realizării unor programe de studii integrate, care să conducă la obţinerea unor diplome comune. Strategia prevede şi încheierea de parteneriate cu mediul economic, social şi politic.

"Foarte important este să dezvoltăm programele de studii în limba engleză, pentru a atrage studenţii din străinătate, care să acopere lipsa studenţilor noştri, datorată evoluţiei demografice", a declarat Bungău. În acelaşi timp, Universitatea trebuie să renunţe la programele de studii neatractive şi să-şi dezvolte Şcoala Doctorală.

Campus altfel

Tot până în 2020, Universitatea ar trebui să aibă un "smart campus", adică un campus inteligent. "Un Smart Campus înseamnă că are funcţii inteligente şi necesare: asigură condiţiile pentru toate activităţile noastre, consum de energie redus, o amprentă de dioxid de carbon cât mai mică, sustenabil şi eficient prin sisteme informatice", a explicat rectorul.

Astfel, campusul universitar va folosi energie regenerabilă şi echipamente performante din punct de vedere energetic, dar va avea şi un sistem integrat IT care să acopere toate necesităţile universitarilor, dascăli sau studenţi.

În plus, rectorul şi-a propus şi obiective "estetice". "Mi-ar plăcea să redau frumuseţea arhitecturală aferentă anului 1900 clădirilor de patrimoniu din campus şi să avem un iluminat aşa cum se impune", a mai spus Constantin Bungău.

În final, însă, toate reuşitele Universităţii din următorii şase ani vor depinde şi de finanţarea instituţiei.