Calitatea aerului şi a apei din Bihor lasă de dorit, la fel cum nici deşeurile nu sunt adunate corespunzător. Acestea sunt principalele probleme identificate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, care a lansat în dezbatere publică Planul Local de Acţiune pentru Mediu.

Documentul cuprinde o serie de măsuri pe care cetăţenii vor trebui să le respecte, astfel încât Bihorul să fie un judeţ mai curat.

Probleme şi soluţii

Gândit ca o strategie pentru abordarea problemelor de mediu, proiectul întocmit de APM Bihor face întâi o analiză a calităţii mediului înconjurător din întregul judeţ. Conform acesteia, cele mai mari probleme sunt aerul poluat de traficul rutier şi de centrala de termoficare a Oradiei, dar şi apele poluate din cauza lipsei reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare. O altă problemă semnificativă este gestionarea deficitară a deşeurilor, specialiştii APM arătând că în judeţ acestea nu sunt colectate selectiv şi că nămolurile de epurare nu sunt valorificate în agricultură.

Pentru soluţionarea acestor probleme, dar şi a altora, planul - primul de acest gen realizat în Bihor - propune o serie de acţiuni, unele adresate populaţiei, altele unor instituţii. Ca aerul să fie mai curat, APM cere reabilitarea infrastructurii stradale din întregul judeţ (în primul rând a reţelelor de apă şi canalizare), realizarea unor şosele de centură şi plantarea de perdele vegetale în jurul localităţilor. Totodată, APM cere Primăriei Oradea să extindă sistemul centralizat de termoficare, astfel încât poluarea atmosferică să fie redusă inclusiv în acest fel.

O lună de dezbateri

APM mai vrea extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate localităţile din judeţ, implementarea serviciului de colectare selectivă a deşeurilor în toate satele, comunele şi oraşele, dar şi reciclarea deşeurilor din construcţii prin folosirea lor la modernizarea şoselelor. O altă acţiune pe care specialiştii de mediu o vor îndeplinită este ecologizarea haldelor celor două CET-uri din Oradea, din Şoseaua Borşului şi de pe marginea şoselei de centură din Nufărul.

Documentul a fost supus dezbaterii publice şi poate fi consultat pe site-ul Agenţiei, www.apmbh.anpm.ro, iar cei interesaţi pot face observaţii şi propuneri de îmbunătăţiri până în 25 martie, la adresa de e-mail loredana.tirt@apmbh.anpm.ro. Varianta finală a documentului va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean Bihor, iar apoi comunicată tuturor factorilor implicaţi. Căci pentru toţi va fi literă de lege...