Ninsorile au continuat în zona montană din Bihor, astfel că în staţiunile Vârtop, Padiş şi Stâna de Vale stratul de zăpadă a ajuns la 20 de centimetri grosime, iar la altitudini de peste 1.300 de metri are circa jumătate de metru.

„În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 70-80 de cm, pe alocuri formând şi cornişe”, a transmis serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Totuşi, instalaţiile de telescaun de pe pârtiile de schi încă n-au fost pornite, aşa că iubitorii de zăpadă pot doar să se dea cu sania sau pur şi simplu să se bucure de o plimbare „albă”.

La Vârtop (foto sus), camerele de supraveghere arată că pârtia este complet acoperită de alb, dar la Stâna de Vale (foto jos), unde există o cameră web lângă pârtie, se vede cum un utilaj a trecut peste zăpadă şi a lăsat urme în noroi, semn că stratul de nea nu era foarte mare. Aici a mai fost amenajată o pârtie nouă, dar care încă nu este omologată.

Sfaturi de la Salvamont

E de aşteptat ca în perioada următoare tot mai mulţi turişti să se îndrepte spre zona montană. Salvamontiştii le cer tuturor bihorenilor care urcă la munte să fie prudenți, să aibă echipamente adecvate şi să nu ignore nicio măsură de siguranţă.

În primul rând, turiştii trebuie să ţină cont de atenționările de vreme rea și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă. Ei trebuie să fie echipaţi corespunzător, astfel încât să nu sufere de hipotermie sau degerături, şi să ţină cont de faptul că zilele sunt mai scurte, iar timpii de parcurgere a unui traseu în condiţii de iarnă se pot dubla faţă de informaţiile de pe tablele indicatoare.

Lanternele frontale sunt obligatorii pentru turiştii care merg pe munte, la fel cum aceştia trebuie să aibă telefoanele încărcate.

„Pentru cei care se aventurează în afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe măsura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor și condiţiile de parcurgere în regim de iarnă a acestora. Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea să vă informaţi în privinţa traseelor şi puteţi să descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice”, a mai transmis Salvamont.