Noul an şcolar debutează cu noutăţi şi în Poliţie, inclusiv în Poliţia Bihor. Luni îşi începe activitatea Poliţia Siguranţă Şcolară, o nouă structură specializată, care va asigura protecţia şi siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice, va preveni şi combate violenţa între elevi în interiorul şcolilor şi în proximitatea acestora.

"Poliţiştii de la această structură vor acţiona exclusiv pentru un mediu şcolar sigur, pe toate aspectele ce privesc elevii şi profesorii", explică un comunicat transmis sâmbătă de Poliţia Bihor.

Nu este clar, deocamdată, cum vor acţiona efectiv angajaţii aceastei structuri, însă sursele BIHOREANULUI spun că în toată ţara vor exista Birouri ale Poliţiei Siguranţă Şcolară, compuse din câte 4 ofiţeri şi un agent, desemnaţi din rândul angajaţilor actuali din inspectoratele de poliţie. Aceştia vor colabora atât cu poliţişti de la prevenire şi de proximitate, dar şi cu alte structuri ale MAI şi ale altor instituţii. Practic, aici se vor trata toate plângerile ce ţin de învăţământ, iar poliţiştii vor fi pe fază inclusiv în cazurile de bullying în şcoli.

"Începând cu acest an şcolar, odată cu crearea acestei structuri specializate, în mediul şcolar va exista o prezenţă mult mai mare şi mai activă a poliţiştilor. De asemenea, o mai bună interacţiune cu elevi, cu familiile acestora şi cu profesorii, precum şi cunoaşterea caracteristicilor socio-demografice din zona unităţilor de învăţământ vor ajuta la prevenirea bullying-ului şi a faptelor antisociale", arată comunicatul.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat zilele trecute că a semnat marţi ordinul pentru înfiinţarea Direcţiei pentru Siguranţa Şcolară în cadrul Poliţiei Române, precizând că din noua structură vor face parte în total 270 de poliţişti.

"Poliţia Siguranţa Şcolară va fi formată dintr-un număr de 270 de poliţişti, organizaţi la nivelul IGPR, a DGPMB şi a inspectoratelor de poliţie din fiecare judeţ. Poliţia Siguranţa Şcolară va avea o subordonare centrală, iar obiectul ei de activitate este strict legat de asigurarea protecţiei şi siguranţei elevilor, cât şi a cadrelor didactice. Noua structură va preveni şi combate violenţa în şcoală, cu accent pe fenomenul de bullying şi a actelor de violenţă între elevi în interiorul şcolii, cât şi în proximitatea acestora", a declarat Marcel Vela, potrivit Digi24.ro.

Direcţia pentru Siguranţa Şcolară va monitoriza măsurile de siguranţă, infracţiunile din fiecare şcoală şi va dispune prezenţa poliţiştilor de ordine publică, de la Rutieră, a jandarmilor şi a Poliţiei locale pentru buna funcţionare a şcolilor, arată sursa citată.