Patru comisii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite îşi vor avea sediul la hotelul Ramada din Oradea timp de trei zile. Universitatea din Oradea organizează pentru prima oară în urbea de pe Crişul Repede o simulare a activităţii ONU, eveniment des întâlnit printre studenţii din străinătate de mai bine de 50 de ani. Dezbaterile încep vineri şi se vor termina duminică.

Potrivit Cătălinei Ficuţ, masterandă la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale şi unul din organizatorii evenimentului, simularea activităţii ONU constă în organizarea studenţilor în patru consilii: de Securitate, Drepturile Omului, Economic şi Social şi Uniunea Africană. "Vom dezbate probleme de politică internaţională, de exemplu metode de a combate traficul de persoane, vom scrie rezoluţii, le vom vota şi le vom trimite la ONU", a precizat Ficuţ.

Scopul acestui eveniment este de a-i ajuta pe tinerii care îşi doresc o carieră diplomatică, prin dobândirea unor abilităţi de comunicare, dar şi a cunoştinţelor despre politica ţărilor pe care le vor reprezenta în cadrul simulărilor.

În România, astfel de simulări au mai fost organizate la Cluj şi Bucureşti.