Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în Istorie din cadrul Universităţii din Oradea organizează, între 9 şi 12 mai, cea de-a 15-a ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice "Ştiinţă. Cultură. Civilizaţie".

Şi-au confirmat participarea la sesiune 51 de studenţi şi masteranzi din Oradea, Cluj Napoca, Timişoara, dar chiar şi Iaşi ori Suceava. Majoritatea studiază istoria, astfel că lucrările lor vor atinge teme din această specializare, însă s-au înscris şi studenţi de la Litere, Ştiinţe Politice, Publicitate, Comunicare ori Teologie.

O parte din lucrările studenţilor vor fi publicate ulterior în primele numere din cea de-a doua ediţie a revistei studenţeşti "Gaudeamus Alma Mater Crisensis", revistă pe care studenţii orădeni doresc acum să o reînvie.

Ediţia din acest an a sesiunii studenţeşti e şi una care marchează o dublă sărbătoare orădeană: 900 de ani de atestare documentară pentru urbea de pe Crişul Repede, respectiv 50 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea. De asemenea, evenimentul e dedicat şi memoriei fostului profesor universitar şi istoric Barbu Ştefănescu, decedat în luna februarie.