Două echipe formate din studenți orădeni s-au calificat în semifinala „hackthonului” Innovation Labs – Timișoara 2024, un eveniment dedicat tinerilor dornici să dezvolte soluții tehnologice.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Universitatea din Oradea, la concursul care a avut loc la finalul lunii martie s-au dus nu mai puțin de 30 de studenți orădeni. Un „hackathon” se caracterizează prin faptul că tinerii înscriși, singuri sau în echipe, caută soluții software pe o anumită temă, ca într-un „maraton de programare”. Competiția din Timișoara a durat 30 de ore, timp în care studenții au încercat să pună în practică ideea inovativă pe care au avut-o.

„Am participat cu cinci echipe. În total, aproape un sfert dintre concurenți au fost studenți orădeni. (...) S-a muncit pe brânci, la acest concurs. Nu a fost deloc ușor, dar suntem mândri că, an de an, noi, cei de la Universitatea din Oradea, am reușit să aducem plusvaloare la aceste competiții”, a spus „conducătorul de lot”, conferențiarul Ovidiu Novac, de la Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației.

Miza concursului a fost mare, deoarece echipa câștigătoare va intra într-un program de mentorat la finalul căruia firma Early Game Ventures va investi 500.000 de euro în respectivul start-up tehnologic.

Aplicațiile selectate

Două din cele cinci echipe orădene s-au calificat în următoarea fază a concursului, cea a semifinalelor.

Echipa Save My Live, formată din Bondici Paul-Adrian, Ardelean Alexandru Daniel, Maniura Antonio-Ioan, Moraru Bogdan-Alexandru, Leah Nicu-Alexandru, studenți la Automatică și Informatică Aplicată, Calculatoare și Tehnologia Informației și la Drept, au prezentat ideea unei aplicații care, conectată la o brățară specială, îl va avertiza pe purtătorul ei dacă apar tulburări de funcționare ale inimii.

Folosindu-se de inteligența artificială, aplicația va monitoriza funcțiile cardiace și va emite semnale de pericol dacă utilizatorul suferă o criză de inimă, către un spital sau la numărul unic de urgență 112.

A doua aplicație selectată pentru faza următoare a concursului spune povești personalizate. Echipa Story Buddy, formată din Pașcalău Bianca, Szatmari Cristian, Osz Csongor, Chereji Alexandru și Matzek Vențel-Cristian, a gândit o aplicație care poate să facă din oricine personaj de poveste, tot cu ajutorul AI.

Ce idei au studenții

Deși nu s-a calificat în semifinală, echipa Easy Cart (Negrău Adrian, Ghirdan Rebeca, Bugle Florin, Marusceac Claudiu) a avut și ea o idee interesantă: o aplicație dedicată cumpărăturilor, care ar putea fi utilizată în toate magazinele, pentru scanarea și plata instantanee a produselor, integrând și modul de plată, adică relația cu banca, după cum a precizat coordonatoarea studenților, șef de lucrări Mihaela Novac, de la specializarea Inginerie Electrică și Calculatoare a FIETI.

EGG sau Easy Going Gains (formată din Sabău Daniel, Cioară Naomi, Rusu Ștefan, Avasan Ștefan, Pocsi Nandor, Țicărat Andrei și Rogojan Bogdan) a propus o idee care are deja câțiva potențiali parteneri în Oradea: o aplicație care să gestioneze fluxul de clienți ai sălilor de fitness. „Printr-o simplă scanare, proprietarii pot afla care sunt aparatele cele mai solicitate și în ce intervale de timp. Aplicația îi motivează pe clienți să meargă la sală, indicându-le zilele de antrenament, intensitatea acestuia și alți parametri. În plus, studenții noștri s-au gândit și la un abonament mai flexibil, legat, nu de un interval temporal, ci de numărul de intrări ale utilizatorului”, a precizat Ovidiu Novac.

Cea de-a cincea echipă formată de studenți orădeni, Easy-Park, și-a propus să schimbe radical modul în care sunt gestionate și utilizate locurile de parcare din marile orașe. Bălaș Jasmina, Novac Antoniu, Ardelean Kevin și Țicuș Mălin vor să lanseze o aplicație care, prin interconectarea tuturor parcărilor din oraș, să indice, cu precizie de câțiva metri, unde există locuri de parcare disponibile și să le ordoneze în funcție de distanța utilizatorului față de ele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!