Un grup de studenți și cadre didactice de la o universitate din Sierra Leone au venit la Oradea pentru două luni de zile, timp în care vor învăța noțiuni ce țin de geografie, biologie, ecologie și turism.

Scopul acestui schimb de experiență este ca universitarii africani să acumuleze experiența necesară pentru a înființa o facultate de geografie în instituția lor, intitulată Ernest Bai Koroma University of Science and Technology.

„Universitatea din Oradea este primul nostru partener european și universitatea cu care avem o foarte bună colaborare. Cei doi studenți ai noștri care au venit acum la Oradea trebuie să învețe foarte mult în aceste două luni, pentru ca acasă să poată contribui la înființarea unei noi facultăți”, a declarat prof. univ. dr. Edwin Julius Jeblar Momoh, vicecancelar și director al universității vest-africane și, totodată, conducătorul delegației sosite la Oradea.

Schimbul de experiență se face prin programul Erasmus+, iar mentorul studenților este lectorul orădean Iulian Dincă, de la Facultatea de Geografie, Turism și Sport. Tinerii africani vor face un stagiu la Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD), vor participa la activități în teren și vor vizita laboratoarele Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

„Îi vom susține pentru a deveni specialiști în probleme de mediu, geografie și turism ecologic. La Oradea, vor învăța biologie, ecologie, chestiuni ce țin de managementul apei și ecoturism, iar, dacă doresc, pot participa și la cursurile de Geografie ale facultății noastre”, a explicat universitarul orădean.

În tot acest timp, cele trei cadre didactice din Sierra Leone se vor întâlni, la rândul lor, cu studenții geografi, cărora le vor vorbi despre geografia continentului african.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!