Cu un război la graniţă care durează de peste doi ani şi despre care nimeni nu ştie cât va mai continua, România pare că strânge rândurile. În premieră, Universitatea din Oradea va şcolariza soldaţi, instituţia semnând un protocol cu Ministerul Apărării Naţionale pentru a pregăti, chiar din această toamnă, 10 studenţi care să devină ofiţeri medici. 

Viitorii doctori militari vor învăţa cot la cot cu colegii lor civili, dar vor parcurge, în plus, şi un modul de pregătire medico-militară, unde vor învăţa despre tratarea rănilor de război. Studenţii militari vor primi soldă lunară, vor avea asigurate cazarea şi masa şi vor jura de două ori: nu doar devotament pacienţilor, ci şi credinţă patriei.

Parteneriate militaro-civile

Încheiat la finalul lunii mai şi aprobat de Senatul academic, protocolul dintre Universitatea din Oradea şi Ministerul Apărării Naţionale prevede că cele două instituţii vor colabora "în vederea pregătirii profesionale a studenţilor şcolarizaţi pentru nevoile MApN pentru a deveni ofiţeri medici, în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Universitatea din Oradea, împreună şi după acelaşi plan de învăţământ cu studenţii civili".

Până acum, MApN colabora doar cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, unde pentru următorul an universitar are alocate 60 de locuri la Medicină generală, 3 la Medicină dentară şi 4 la Farmacie, precum şi cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureş, unde sunt anunţate 45 de locuri la MConstantin Bungauedicină generală şi alte 30 pentru asistenţi medicali generalişti. La finalul studiilor, doctorii devin ofiţeri în Armată, iar asistenţii subofiţeri.

Cel mai probabil, numărul viitorilor medici militari din România este considerat insuficient, dovadă că MApN a iniţiat colaborarea şi cu Universitatea orădeană. "Ne-au contactat şi ne-au spus că vor să şcolarizeze la Oradea 10 studenţi militari chiar din următorul an universitar", spune rectorul Constantin Bungău (foto). Protocoale similare au fost încheiate de Ministerul Apărării şi cu alte universităţi civile din ţară, inclusiv cu UMF Cluj-Napoca. 

Recrutare, apoi admitere

Înainte de a ajunge la admitere, viitorii medici ofiţeri vor trebui să parcurgă procesul de recrutare specific al MApN. Deocamdată, nu se cunosc detalii despre această selecţie, dar e cert că viitorii studenţi militari vor trebui să parcurgă o evaluare motrică, una psihologică şi un interviu de evaluare, iar dacă vor trece aceste probe, vor susţine şi testul grilă de admitere la Medicină. Calendarul încă nu a fost stabilit, chiar dacă admiterea va avea loc luna viitoare.

Studenţii militari de la Medicină vor avea aceleaşi cursuri cu colegii lor civili, dar suplimentar vor parcurge un modul de pregătire medico-militară, care va fi organizat de Institutul Medico-Militar din subordinea MApN. "Din discuţiile avute până acum, acest modul se va organiza la Oradea", zice rectorul Bungău. Cel mai probabil, această pregătire va include şi o instrucţie militară de bază.

Avantaje şi dezavantaje

Viitorii medici ofiţeri vor beneficia de avantaje pecuniare: nu vor plăti taxa de şcolarizare la FMF, de 7.500 lei/an, şi vor avea asigurate cazarea, hrana şi transportul. În plus, vor avea dreptul la o soldă lunară încă din primul an de studii şi, dacă învaţă bine, şi la bursele de merit acordate studenţilor, precum şi la mobilităţi Erasmus. 

Beneficiile vin la pachet, însă, cu obligaţia de a executa ordinele milităreşti şi cu asumarea unei cariere în uniformă. După absolvire, medicii ofiţeri vor lucra în spitalele militare din România sau, dacă Armata îi va trimite în misiune, în teatre de operaţiuni peste hotare. 

Asocierea cu MApN este apreciată de rectorul Universităţii orădene. "Am acceptat de îndată ce ni s-a făcut propunerea. Ne-ar fi plăcut să fie şi mai multe locuri, cu suplimentarea capacităţii noastre de şcolarizare", zice Bungău, cu trimitere la concurenţa acerbă de la FMF, cea mai căutată facultate orădeană. Anul trecut, au concurat aproape 5 candidaţi pe un loc la Medicină (în total 708 tineri pe 145 locuri), iar anul acesta competiţia între civili ar putea fi şi mai mare, dat fiind că facultatea are 135 de locuri disponibile pentru ei. 

Rămâne de văzut câţi se vor înghesui să devină medici militari, dispuşi să jure că se vor îngriji nu doar de pacienţi, ci şi de apărarea patriei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!