La 5 săptămâni după scrutinul pentru alegerea reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii, trei studenţi acuză că alegerile au fost fraudate.

Pe site-ul studentocratia.com, ziar online al studenţimii orădene, Marius Deaconu, Sorin Furdui şi Roland Olah au publicat un articol intitulat "Un caz tipic de muşamalizare a fraudei electorale în mediul universitar", în care acuză că preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, şi cel al Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi, refuză să facă verificări vizavi de faptul că unii studenţi ar fi votat de două ori. Primul tur al alegerilor pentru studenţii din Senat a avut loc pe 27 februarie, invalidat din lipsă de cvorum, iar al doilea, validat, pe 1 februarie.

Faptă recunoscută, dar nepedepsită

Studenţii spun că fraudarea a fost posibilă pentru că studenţii care învaţă la două facultăţi s-au regăsit pe două liste ca electori şi au votat pe două buletine, deşi acest lucru este interzis de regulamentul de alegeri al Universităţii. "Un candidat (membru al comisiei de alegeri) chiar a recunoscut că şi-a exercitat dreptul de vot de două ori la scrutinul din 27 ianuarie", arată cei trei autori.

"Preşedintele Senatului UO a emis o precizare prin care studenţii îşi vor asuma votul o singură dată, sub semnătură privată, în ideea de a evita situaţia în care studenţii care figurează pe două liste de electori să îşi exercite votul de două ori. Deşi suspiciunea privind exercitarea votului de două ori a fost adusă la cunoştinţă Biroului Electoral Universitar şi preşedintelui Senatului Universităţii din Oradea de către membri ai BEU, mai mulţi membri ai comisiei de alegeri şi observatori din cele două foruri refuză în continuare să verifice dacă procesul electoral a fost viciat sau nu!", acuză studenţii, fără a-i nominaliza pe aceşti membri.

Deaconu, Olah şi Furdui susţin că singura soluţie găsită de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a fost publicarea pe internet a unei liste a ruşinii, care să-i cuprindă pe studenţii care au votat de două ori. Or studenţii aşteaptă sancţiuni dure, dat fiind că, la vot, fiecare elector a semnat o declaraţie că nu va vota de două ori. "Modul în care preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, respectiv preşedintele Biroului Electoral Universitar, prof. univ. dr. Ştefan Herchi, ascund "sub preş" aceste grave deficienţe electorale, demonstrează că sunt de rea credinţă, întrucât reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti au adus în permanenţă aceste fapte la cunoştinţa persoanelor responsabile", se mai arată în articol.

Cei trei recunosc însă că nu au depus nicio sesizare scrisă ori o contestaţie în termenul legal de 48 de ore. "Am aşteptat să se limpezească apele, să vedem reacţiile după alegeri şi am fost şi prinşi cu sesiunea, din cauza procesului electoral fiind nevoiţi să dăm câteva examene în sesiunea de restanţe. În plus, am contribuit şi la organizarea Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor din România şi nu am vrut să lansăm astfel de dezbateri în mediul public, în preajma sosirii Ministrului Educaţiei la Oradea", a declarat, joi, Marius Deaconu pentru BIHOREANUL.

Resping acuzele

Sorin Curilă s-a declarat consternat de declaraţiile studenţilor. "Apreciez că afirmaţiile sunt false şi nu au legătură cu realitatea", a declarat el pentru BIHOREANUL, subliniind că scrutinurile pentru alegerea senatorilor universitari nu au fost contestate de nimeni. Preşedintele Senatului a mai spus că va transmite mass-media şi un răspuns scris, în care îşi va prezenta elaborat argumentele.

De cealaltă parte, preşedintele BEU, Ştefan Herchi, susţine că membrii biroului nu puteau verifica în amănunt întreaga listă a studenţilor electori. "În momentul în care am demarat procedura de alegeri, am cerut facultăţilor Universităţii din Oradea să ne pună la dispoziţie listele tuturor electorilor şi să aibă grijă să nu apară de două ori studenţii care învaţă la două facultăţi. Ni le-au transmis sub semnătură. De asemenea, fiecare elector a declarat sub semnătură că a luat la cunoştinţă să nu voteze de două ori", a declarat Herchi.

Preşedintele BEU mai arată şi el că alegerile nu au fost contestate şi că numărul de buletine de vot a fost egal cu numărul de electori, aşa că nu se pune problema fraudării. "Mai mult, cei trei autori au fost prezenţi la scrutine, unul a fost observator, a semnat procesul verbal al alegerilor", a completat Herchi.

În final, profesorul de la Facultatea de Drept a mai spus că-i bănuieşte pe studenţi de rele intenţii. "Probabil vor să pună presiune pe noi, înainte de alegerea rectorului", a mai spus Herchi, fără să detalieze. Preşedintele BEU exclude posibilitatea ca acum să demareze verificări vizavi de acuzele studenţilor.