Vi-aţi imagina malul Crişului Repede cu bănci colorate în roşu aprins sau cu o bancă din material textil, agăţată din copaci? Studenţii din anul I de la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii au astfel de idei.

Miercuri, cei 50 de studenţi au expus pe malul râului, în centrul Oradiei, zece modele de bănci pe care ei le văd potrivite pentru oraş, realizate în cadrul unui proiect al facultăţii.

"Este o tradiţie pentru facultatea noastră ca în fiecare an, pentru studenţii din anul I, proiectul final să fie unul în întâmpinarea necesităţilor oraşului", a explicat pentru BIHOREANUL arhitectul Cristian Puşcaş, coordonatorul proiectului studenţesc. În anii trecuţi, studenţii de la Arhitectură au realizat modele de chioşcuri de ziare sau semnale turistice pentru intrările în oraş.

Cei 50 de studenţi, împărţiţi în zece grupe, au realizat zece modele de bănci, unul mai ingenios decât celălalt. De pildă, unii dintre ei au făcut o bancă acoperit cu un covor de gazon, iar alţii o bancă ce se mulează după corpul uman care stă pe ea. Alţi studenţi au propus o bancă realizată din material textil şi agăţată într-un copac, astfel că e ideală pentru un leagăn.

"Studenţii au lucrat trei săptămâni la acest proiect, realizând mobilierul în ateliere de tâmplărie. A fost un exerciţiu foarte bun pentru ei, pentru că au avut contact cu materialele, cu un aşa-zis şantier", a precizat profesorul.

Timp de o jumătate zi, mobilierul a fost prezentat orădenilor în centrul oraşului, iar trecătorii s-au arătat încântaţi. La fel a fost şi viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, care după ce a văzut prototipurile, le-a sugerat studenţilor să continue munca.

Începând de luni, orădenii vor putea din nou să vadă modelele studenţilor, timp de o săptămână, în complexul comercial ERA Shopping Park.