Preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Adrian Dume, a făcut publică, joi, o listă cu propunerile de modificare la proiectul Legii educaţiei naţionale, aprobat de Guvern şi ce urmează să se dezbată în Parlament.

Propunerile studenţilor au fost stabilite în cadrul unei întâlniri între studenţii senatori din toată ţara, iar joi, Dume le-a expediat şi senatorilor şi deputaţilor din Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

Prioritatea studenţilor este, potrivit materialului elaborat de aceştia, "eliminarea alineatelor (3) şi (4) de la Art. 175 care impun comasarea universităţilor din România, ducând astfel la dispariţia unor centre universitare cu performanţe notabile în ultimii ani".

Totodată, ei consideră necesar ca învăţământul superior să fie finanţat cu două procente din PIB şi propun ca alegerea rectorului să o decidă Senatul Universităţii, împreună cu studenţii, iar decanii să fie aleşi de consiliile profesorale ale facultăţilor. "Nu dorim ca managementul universităţilor (facultăţilor) să se stabilească în mod corporatist, ci prin alegeri colegiale. Studenţii trebuie să aibă un cuvânt de spus în alegerea celor care decid pentru ei", se arată în rezoluţia semnată de membrii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.

Ministerul poate demite rectorul unei universităţi în orice moment şi din orice motiv, dar acest lucru trebuie decis doar de Senatul Universităţii, spun studenţii.

Ministerul Educaţiei este un fel de suveran, poate înfiinţa şi desfiinţa facultăţi, ceea ce reprezintă o nouă gravă încălcare a autonomiei universitare, această decizie trebuie să fie luată numai după consultarea şi aprobarea Senatului. MECTS poate stabili structura semestrului, însă nu poate impune data la care se va începe noul an universitar. Această decizie trebuie să fie luată numai de Senatul Universităţii, consideră UNSR.

În plus, Articolul 136 alin. (6) din proiectul legii măreşte taxele la un nivel mai mare decât studentul echivalent. "Practic prin acest articol cel puţin 40 la sută din studenţii în regim cu taxă de azi nu vor termina studiile, iar de acum încolo vor fi tot mai puţini care vor termina o facultate şi vor avea acces la studii superioare", mai afirmă studenţii UNSR.