Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina Menumorut (Filiala Oradea Bihor), au marcat şi anul acesta Ziua României, în Parcul 1 Decembrie.

Mai mulţi tineri basarabeni care studiază la Universitatea din Oradea şi la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" au atras privirile şi zâmbetele trecătorilor.

Tinerii au fluturat drapelele României şi Republicii Moldova și au interpretat cântece patriotice precum "Cântă cucul", "Treceţi batalioane române Carpaţii", iar mai apoi colinde.

Momentul i-a emoţionat pe mai mulţi orădeni. Aceștia s-au oprit să-i asculte pe tinerii basarabeni cântând, iar unii dintre ei chiar le-au transmis scena pe telefon celor dragi, aflați departe de casă, ca să vadă cum se sărbătoreşte la Oradea.

Punctul culminant a fost când circa 70 de dansatori s-au prins în dans, la fel ca într-o horă a Unirii, pe melodia „Dorul Basarabiei” (video), cântată de Ion Paladi și Orchestra "Lăutarii", celebrând astfel sărbătoarea care uneşte Moldova, Ardealul şi Ţara Românească.

"Este o sărbătoare importantă pentru toţi românii, aşa că noi, studenţii şi elevii basarabeni din Oradea, am hotărât să păstrăm frumoasa tradiţie de a o celebra prin Hora Unirii. În feul acesta demonstrăm că nu există diferenţe, pentru că suntem acelaşi sânge, aceeaşi ţară", a declarat Nicolae Merticari, preşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea.

Studenții și elevii ieșiți în Parcul 1 Decembrie le-au împărțit celor prezenți panglici tricolore și tradiţionalele îmbrăţişări basarabene.

Aceștia au adus cu ei și un afiș cu mesajul "Împreună Pentru Unitate", demonstrând încă o dată dorinţa Unirii Basarabiei cu mama Românie.

Mihaela Furculiţă
studentă