Protest fără precedent la Universitatea din Oradea. Ziarul studenţesc a publicat, miercuri, o scrisoare ce se adresează directorului general administrativ al Universităţii, Mircea Gordan, semnată de directorul Studentocraţia, Roland Olah, şi de studentul Marius Deaconu, în calitate de reprezentant al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Cei doi studenţi orădeni îl acuză pe Gordan că doreşte să evacueze redacţia din campusul universitar şi, pe un ton dur, le transmit profesorilor orădeni că o astfel de atitudine îi va lăsa singuri în sălile de curs.

Ceartă pe o cămăruţă

Nemulţumirea studenţilor a pornit de la sediul pe care Studentocraţia îl are într-o încăpere de la etajul I al Pavilionului A din campusul universitar. "Noi funcţionăm în acest sediu de anul trecut, l-am primit prin prorectorul responsabil cu studenţii, Simona Trip. Am decis să punem aici şi sediul Asociaţiei Gheorghe Şincai, a studenţilor în istorie, înţelegând lipsa de spaţiu din campus", a explicat Olah pentru BIHOREANUL, el fiind totodată şi liderul asociaţiei studenţeşti în cauză.

În iarnă, studenţii au împărţit camera respectivă şi cu angajaţii OTL, care în mod obişnuit au chioşcul pe coridor, la parterul Facultăţii de Ştiinţe Economice. "Iniţial, ni s-a spus că vom împărţi sediul pentru două-trei săptămâni, dar chioşcul OTL a rămas la noi 4 luni. Azi (n.r. miercuri) am aflat de la directorul general administrativ că angajaţii OTL vin din nou în încăpere, iar noi am spus că nu suntem de acord", a precizat Olah.

"Rahat pe băţ"

În aceste condiţii, Gordan le-a cerut studenţilor să arate documentele care le dau dreptul să ocupe spaţiul, tinerii recunoscând că l-au primit doar pe vorba bună, fără niciun act. Însă, în apărarea lor, studenţii au precizat în scrisoarea de protest că îşi merită spaţiul, pentru că ziarul studenţesc "înlocuieşte în mare măsură sarcinile administrative ale Universităţii de a răspândi informaţii publice şi de interes în rândul studenţilor orădeni".

Totodată, spun studenţii, asociaţia care "locuieşte" în acelaşi sediu este cea mai veche din rândul asociaţiilor studenţeşti orădene şi anul acesta a publicat o carte vizavi de istoria de 50 de ani a învăţământului superior continuu orădean şi a organizat mai multe evenimente studenţeşti.

"Totuşi, directorul general administrativ, prof. univ. dr. Mircea Gordan, consideră că activitatea noastră este un "rahat pe băţ", motiv pentru care nu merităm să păstrăm sediul, acesta fiind mult mai important pentru a deservi chioşcul de abonamente al OTL", se arată în scrisoarea studenţilor.

Rolul nostru: să vă îndestulaţi buzunarele?

În aceste condiţii, tinerii le transmit profesorilor Universităţii că, având o astfel de atitudine, "în scurt timp veţi ajunge să predaţi biletelor de tramvai sau abonamentelor". "Recunoaştem, poate conform unor opinii suntem în plus. Rolul nostru ar fi doar să semnăm anumite contracte de studiu şi să plătim taxa, ca să vă îndestulaţi buzunarele?", se întreabă semnatarii.

Invocând faptul că studenţii şi profesorii sunt parteneri în procesul de educaţie, tinerii îi transmit lui Gordan că, la fel ca alţi profesori aflaţi în funcţii de conducere, uită că există pentru că au studenţi şi că activitatea la ziar şi asociaţie au realizat-o "cu nici 5% din cât câştigă familia dumneavoastră într-un an ca şi salariaţi ai Universităţii din Oradea".

Pas înapoi

Contactat de BIHOREANUL, directorul Mircea Gordan spune că nici ziarul, nici asociaţia nu trebuie să-şi părăsească sediul. "Am vrut doar să ştiu cum au ajuns acolo, că la mine nu este nicio hârtie", a declarat Gordan. Totodată, directorul neagă că ar fi bagatelizat activitatea celor două organisme.

De cealaltă parte, rectorul Constantin Bungău a precizat că nu ştia de această dispută, dar a garantat că va rezolva situaţia. "Fără doar şi poate, vom găsi o soluţie de sediu", a precizat rectorul.

Citeşte întreaga scrisoare de protest pe site-ul Studentocraţia!