Un ordin recent al ministrului Educației prevede că sesizările anonime făcute comisiilor de etică nu vor fi luate în seamă, iar Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția că problema trebuie rezolvată de la rădăcină, și anume prin modificarea unei legi care prevede că reclamațiile trebuie asumate.

Joia trecută, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul Ministrului Educației nr. 6869/2024 ce cuprinde noul regulament-cadru privind organizarea şi funcționarea comisiilor de etică universitară, unde se prevede că abaterile de la normele de etică universitară trebuie semnalate în sesizări asumate, ceea ce, în contextul scandalurilor din ultima vreme privind abuzatorii din universități, ar putea descuraja studenții să-i reclame pe profesorii care îi hărțuiesc.

Reiterând că are o politică de toleranță zero față de încălcările normelor etice, ANOSR a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că trebuie reglementată posibilitatea membrilor comunității universitare de a formula sesizări în mod anonim.

„Pentru a integra această propunere este necesară, însă, modificarea art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluționare a petițiilor, completarea acestui act normativ fiind o etapă obligatorie în reglementarea posibilității de a înainta sesizări anonime comisiilor de etică. Atragem atenția asupra faptului că, deși procesul de modificare a început în Senat încă din data de 21.08.2024, prin L429/2024, acesta nu a constituit o prioritate pentru reprezentanții cetățenilor din Parlamentul României. Din lipsa de interes în ceea ce privește urgentarea demersurilor, ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenților din România, solicită membrilor Camerei Deputaților, proiectul fiind în competența sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze inițiativa și să o adopte cu celeritate”, se arată în comunicatul ANOSR.

Asociația reprezentativă pentru studenți face apel și la Ministerul Educației ca, după ce legea va fi modificată, să își modifice și propriul ordin și să declare admisibile sesizările anonime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!