Reprezentanţii Federaţiei Patronilor Bihor şi ai Universităţii Creştine Partium au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă lansarea unui proiect comun care presupune acordarea mai multor stagii de practică pentru studenţii universităţii la societăţi din Oradea.

Raul Derecichei, directorul general al Federaţiei Patronilor Bihor, a prezentat proiectul ca fiind o iniţiativă proprie. "Dorim să scoatem în evidenţă importanţa practicii profesionale în cariera unei persoane după terminarea facultăţii. Asta pentru că tot timpul, la angajare, se cere experienţă", a declarat Derecichei în conferinţa desfăşurată la Partium.

Concret, până în prezent, 26 de firme din Oradea (din domenii precum IT, construcţii, medical, marketing), înscrise în Federaţia Patronilor Bihor, au acceptat să ia în practică pe parcursul unui an universitar studenţii pe care îi consideră capabili să se integreze în mediul lor de muncă.

"În medie, o societate oferă cinci stagii de practică, iar Federaţia Patronilor va lua 35 de practicanţi", a spus Derecichei, precizând că fiecare firmă îşi va alege practicanţii, pe baza dosarului depus de studenţi. Acesta va trebui să conţină un CV, o scrisoare de intenţie şi o autodescriere. Totuşi, în faţa reprezentanţilor acestor societăţi vor ajunge doar dosarele care au trecut de o preselecţie făcută de Federaţia Patronilor şi Universitatea Partium.

În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, Raul Derecichei a susţinut că multe dintre societăţile care s-au alăturat proiectului şi-au exprimat dorinţa de a-i angaja pe cei care se pliază pe nevoile lor şi fac faţă ritmului de lucru.

Chiar şi dacă nu vor fi angajaţi direct la firmele unde au făcut practică, studenţii vor primi la finalul perioadei o diplomă recunoscută atât de Universitatea Creştină Partium cât şi de Federaţia Patronilor Bihor care va atesta experienţa lor în domeniul ales.

Studenţii Universităţii Partium care doresc să se înscrie în proiect pot să-şi depună dosarul la sediul universităţii ori la cel al FPB din Pasajul Vulturul Negru în perioada 15 octombrie-1 noiembrie.

"Practica este parte integrantă a anului universitar, aşadar aceste stagii vor fi considerate ca parte a curriculumului şcolar", a precizat lectorul universitar de la Universitatea Partium, Szekedi Levente, prezent la conferinţa de presă.

Acesta a fost completat de Raul Derecichei care a spus că orele de practică vor fi stabilite în funcţie de orarul studentului pentru a nu-i încurca programul de la facultate. Potrivit acestuia, în perioada următoare, de acest proiect vor putea beneficia şi studenţii Universităţii Oradea, însă detaliile nu au fost stabilite încă.