Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului a organizat, marţi, un workshop pentru studenţii orădeni, "Protecţia mediului în judeţul Bihor", eveniment la care au participat în jur de o sută de persoane, studenţi şi cadre didactice deopotrivă.

"Actorii" principali ai seminarului au fost, însă, reprezentanţii instituţiilor publice cu atribuţii pe latura mediului înconjurător, care le-au explicat studenţilor cu ce se ocupă fiecare instituţie în parte. Astfel, au fost prezenţi directori sau angajaţi de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Silvică, Staţia de Epurare a Oradiei, Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor, Unitatea Fitosanitară Bihor şi Staţia Meteorologică Oradea.

Astfel, studenţii au aflat de la directorul tehnic al ABA Crişuri, Pasztor Sandor, de proiectul de întubare a pârâului Crişul Mic, Pasztor explicându-le tinerilor că aşa zona nu e doar mai curată, ci şi mai sigură din perspectiva inundaţiilor. De asemenea, de la directorul Staţiei de Epurare, Robert Judea, studenţii au aflat ce se întâmplă, de la un capăt la altul, cu apa uzată ce intră în staţie, mai precis cum e filtrată şi prelucrată, iar de la Mirela Terheş, comisar al Gărzii de Mediu, ce fel de controale fac comisarii sau, de pildă, că în 2012 au împărţit amenzi în valoare de peste 1,3 miliarde lei.

Workshop-ul a avut menirea să-i familiarizeze pe studenţi cu aceste instituţii, dat fiind că mulţi dintre ei s-ar putea să-şi caute un loc de muncă, după absolvire, la una din aceste autorităţi.

Potrivit şefului departamentului, Cornel Domuţa, departamentul "înglobează" peste 500 de studenţi care se pregătesc să devină, printre altele, inspectori ori ingineri ecologişti, responsabili de mediu ori specialişti în managementul deşeurilor.

După workshop, mai multe cadre didactice ale facultăţii şi-au prezentat cărţile şi cursurile redactate în ultimul an.