Studenţii orădeni nu se stresează prea mult nici când este vorba să primească bani. Cel puţin asta au dovedit în cadrul concursului de proiecte comunitare "Bursa Talentelor", derulat de Fundaţia Comunitară Oradea.

ONG-ul a vrut să dea 10 burse de câte 1.000 de euro pentru tot atâţia studenţi care depun un proiect cu impact comunitar. În final, însă, ONG-ul oferă doar 6 şase burse studenţeşti.

Din cele 32 de proiecte depuse, trei au fost respinse din start. "Motivul respingerii a fost caracterul lor redundant, având în vedere că aceiaşi candidaţi au depus proiecte cu conţinut similar, dar cu o altă abordare; astfel, a fost reţinut proiectul cel mai viabil", se arată într-un comunicat al Fundaţiei.

Din cele 29 proiecte rămase, 22 nu au întrunit criteriile ONG-ului. "Aspectele majore semnalate au fost următoarele: neasumarea unui scop precis sau clar delimitat sau care se adresează unui public ţintă insuficient identificat; proiect prea limitat în ce priveşte grupul ţintă sau care se adresează unei comunităţi prea specifice şi cu grad de reprezentare sau impact comunitar limitat; proiect insuficient documentat, enunţând mai degrabă idei de îmbunătăţire a cadrului comunitar, dar fără a propune soluţii pentru probleme concrete, nesustenabil financiar", informează fundaţia.

Astfel, vor fi finanţate cu câte 1.000 de euro doar şase proiecte. Unul dintre el este "Vreau şi eu să cânt la pian", scris de Adelina Doina Suvergel, care îşi doreşte să actualizeze metodica predării pianului sub formă de metodă de studiu, realizând patru volume cu CD audio, iar un altul, "Routinie", semnat de Robert Indrieş şi alţi colaboratori, presupune realizarea unei platforme online de dezvoltare personală şi profesională.

Al treilea proiect selectat este "Oradea QR", scris de Ana Miruna Turc şi Mona Stănescu, care îşi doresc să promoveze patrimoniul cultural orădean prin codare QR pentru smartphone-uri în limbile română, maghiară, engleză şi germană, iar al patrulea a fost câştigat de jurnalista Cristina Puşcaş, care îşi va tipări teza de doctorat "Penitenciarul Oradea în regimul comunist (1945 - 1977). Iadul roşu s-a coborât şi în oraşul de pe Criş".

Alin Luncan a câştigat la rându-i 1.000 de euro pentru proiectul "Sistem inteligent pentru sesizări comunitare", adică o metodă de sesizare online a problemelor comunitare la nivel de stradă, bloc ori cartier şi monitorizarea online a rezolvării lor. În fine, aceeaşi sumă o primeşte şi Monica Mureşan, pentru proiectul "Atelier de creaţie", care presupune organizarea de ateliere pentru persoanele fără loc de muncă pentru a învăţa să confecţioneze decoraţiuni şi accesorii din materiale reciclabile.

Totodată, juriul a selectat, în mod excepţional, şi proiectul "Micul Mozart", prezentat de către Estera Forogău, o orădeancă în vârstă de doar 10 ani. Fata cântă deja la opt instrumente şi are ureche muzicală absolută, adică abilitatea de a transcrie în partitură creaţiile muzicale proprii.

Toate proiectele vor fi prezentate la o gală ce va avea loc pe 13 decembrie şi unde vor fi invitaţi reprezentanţii marilor companii locale, care vor putea la rândul lor să sprijine financiar tinerii.