Universitatea din Oradea și Universitatea Kapodistriană din Atena au devenit partenere. Cele două instituții de învățământ superior au semnat mai multe parteneriate, inclusiv pentru mobilitate Erasmus, ceea ce înseamnă că studenții orădeni vor putea învăța în capitala Greciei, la fel cum cei de-acolo vor veni în orașul de pe Crișul Repede.

Bazele acestui parteneriat s-au pus la finalul săptămânii trecute, când o delegație a Universității din Oradea - formată din prorectorul Sorin Borza, prodecanul Facultății de Litere, Eva Szekely, decanul Facultății de Teologie, Viorel Popa, și lectorul Florin Tomoioagă de la aceeași facultate - a mers în Atena.

„Cu prilejul vizitei profesorilor orădeni în capitala greacă, au fost semnate mai multe parteneriate de mobilitate „Erasmus” și au fost stabilite principiile de funcționare a relațiilor dintre unele facultăți sau școli doctorale”, se arată într-un comunicat transmis luni de Universitatea din Oradea. Potrivit prorectorului Borza, parteneriatul este cu atât mai important cu cât Universitatea Kapodistriană este una dintre universitățile de vârf ale lumii, care de cinci ani consecutiv este în Top 100 al clasamentului mondial „Top Google Scholar Citations”.

Delegația orădeană s-a întâlnit la Atena cu rectorul Athanasios Dimopoulos. „Ne-am bucurat de o deschidere specială din partea domnului rector, cu atât mai mult cu cât noi veneam de la o universitate care are o facultate de medicină, iar el este un reputat specialist în oncologie”, a explică prorectorul conf. univ. dr. habil. Sorin Borza.

Reprezentanții celor două universități au parafat un acord „Erasmus”, document în baza căruia profesori și studenți din Atena și Oradea vor putea să susțină sau să participe la cursuri în instituția academică parteneră.

De asemenea, profesorii orădeni au mers la Facultatea de Teologie Ortodoxă a universității ateniene, unde au fost întâmpinați de decanul Christos Karagiannis. Aici au fost puse bazele colaborării, la nivel de școală doctorală, între cele două facultăți, și s-a stabilit că studenții și cercetătorii să aibă acces la resursele de informații pe care bibliotecile electronice ale celor două universități le dețin.

Comunicatul Universității din Oradea mai arată că Achilleas Chaldaeakes, decanul Facultății de Filosofie a Universității Kapodistriene, a fost de acord ca, între cele două universități, să se stabilească o relație de schimb, profesori – studenți, și cu organizarea de cursuri comune, la Atena și Oradea.

Un acord Erasmus urmează să fie semnat și cu Universitatea Ionică din insula Corfu, a mai transmis Universitatea. Prorectorul Borza s-a întâlnit în Grecia și cu omologul său de la această instituție, Elias Giarenis, prilej cu care rectorul orădean Constantin Bungău a fost invitat să viziteze universitatea din Corfu și să parafeze un parteneriat.

„Vizita în Grecia reprezintă încă un pas din seria celor care se fac pentru sporirea relațiilor internaționale pe care Universitatea din Oradea le întreține cu instituții de învățământ superior din întreaga lume”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!