Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Oradea a anunţat lansarea proiectului cu finanţare europeană "PracTeam. Practica studenţilor economişti. Parteneriat inter-regional pe piaţa muncii între universităţi şi mediul de afaceri". Obiectul proiectului este dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale studenţilor economişti în perioada stagiilor de pregătire practică şi intership, realizate în cadrul unui parteneriat inte-regional pe piaţa muncii înjtre universităţi şi mediul de afaceri, în vederea inserţiei economiştilor pe piaţa muncii.

Astfel, anual 180 de studenţi şi 90 de masteranzi orădeni vor face practică în cadrul acestui proiect, iar 54 de tutori de practică, adică angajaţi ai firmelor care vor primi studenţi în practică, vor fi pregătiţi, tot anual, pentru a şti să sprijine tranziţia de la şcoală pe piaţa muncii a studenţilor. Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, de la fiecare fiind implicaţi acelaşi număr de tutori, studenţi şi masteranzi.

Metodologia de implementare a proiectului este simetrică în cei trei ani şi în cele trei universităţi partenere, ceea ce permite generarea unui model uşor replicabil şi adaptabil pentru viitor. Primele şase luni ale proiectului din fiecare an vor fi dedicate pregătirii stagiilor de practică la nivelul fiecărei universităţi, prin înfiinţarea unui dispecerat de practică PRACTeam Center, identificarea şi selecţia grupurilor ţintă prin organizarea şi desfăşurarea Campaniei PRACTeam sub forma unui târg de oferte de practică şi internship şi de reînnoirea şi încheierea de noi acorduri de parteneriat pentru stagiile de pregătire practică, dar şi prin identificarea nevoilor de instruire practică prin intermediul workshop-ului PRACTeam. 

 

Pentru formarea tutorilor se va edita un manual, iar pentru studenţi - un ghid de practică. Cei implicaţi vor avea de parcurs un modul Consiliere şi orientare în carieră, la finalul căruia se va face testarea aptitudinală.

 

Ultimele 6 luni ale fiecărui an de implementare a proiectului sunt dedicate practicii propriu-zise, pe care studenţii o vor face în plan local, evaluării şi premierii acestora în cadrul Galei PRACTeam, respectiv pregătirii şi desfăşurării stagiilor de internship.

 

"Studenţii noştri vor face practică în baza acordurilor de practică cu mediul de afaceri bihorean. Fiecare universitate are propriul portofoliu de acorduri, dar va fi reînnoit la târgul de oferte", a explicat pentru BIHOREANUL decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi, totodată, managerul de proiect, Anca Dodescu.

Proiectul se va derula până pe 30 septembrie 2013 şi are o valoare totală de peste 19,8 milioane de lei.