Studenţii specializărilor de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii din Oradea şi-au susţinut săptămâna aceasta examenele de licenţă, însă nu au fost evaluaţi doar de profesorii din facultate, ci şi de reprezentanţii companiilor de profil, aşa cum se întâmplă cu toate promoţiile de studenţi, de cinci ani încoace.
La examenele din acest an au participant reprezentanţii Plexus, Celestica, Connectronics şi Continental Automotive Timişoara, cea din urmă companie fiind pentru prima oară prezentă la un examen de licenţă la Oradea. Cu toţii au urmărit atent prezentările studenţilor orădeni, chit că nu erau foarte străini de ele. Nu de alta, dar, pe lângă un profesor al facultăţii, studenţii au fost coordonaţi în realizarea lucrării şi de un inginer de la una din companii.
"În octombrie, companiile partenere au venit cu o selecţie de titluri de lucrări de diplomă, împreună cu cadrele didactice au căzut de acord care se păstrează, iar studenţii şi-au ales titlul. Foarte important este că aceste lucrări de diplomă se organizează pe fluxul tehnologic al companiilor, adică se implementează la ei", a explicat, joi, pentru BIHOREANUL, Cornelia Gordan, directorul Departamentului de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Altfel spus, tinerii studiază pentru licenţă proiecte clare, cu aplicabilitate.
Pe lângă că îşi scriu licenţa sub coordonarea inginerilor din companii, din timpul facultăţii, studenţii iau contact cu firmele care i-ar putea angaja, întrucât îşi fac şi practica acolo. Aşa se face că în anul 4 aproape toţi au deja un loc de muncă în domeniul în care învaţă.
Totuşi, asta nu înseamnă că rămân acolo pentru totdeauna. Asta pentru că, la finalul examenului de licenţă, reprezentanţii companiilor ofertează tinerii pe care îi consideră promiţători. De îndată ce ies din sala de examen, tinerii sunt abordaţi de companii, cei mai buni fiind în atenţia tuturor firmelor prezente. Aşa se poate ajunge ca, de pildă, un angajat al unei companii să fie ofertat, chiar sub ochii reprezentanţilor acestei companii, de o altă firmă.
Colaborarea dintre facultate şi companiile de profil a dus, totodată, şi la dotarea cu mobilier ori echipamente a unor laboratoare din cadrul departamentului. De asemenea, an de an, studenţii fac chiar şi două săptămâni de cursuri şi laboratoare la sediul companiei Celestica, utilizând tehnica şi echipamentele companiei.