Patru studenţi din Senatul Universităţii din Oradea au reuşit să convingă conducerea instituţiei să se mai gândească la modul în care "creionează" controversatul colegiu postliceal, unde ar putea să ajungă absolvenţii care nu şi-au luat examenul de Bacalaureat.

În şedinţa de luni, Senatul trebuia să dezbată avizarea programelor de studiu care ar urma să funcţioneze în acest colegiu, înfiinţat la Universitatea din Oradea încă din luna iulie, când Ministerul Educaţiei nici nu elaborase metodologia de funcţionare. Numai că cei patru studenţi prezenţi la şedinţă s-au opus, anunţând că vor părăsi şedinţa dacă acest punct va fi supus votului.

Tinerii au fost nemulţumiţi pentru că li se cerea să aprobe cursurile, dar Colegiul nu are încă o metodologie de funcţionare, cifră de şcolarizare sau taxe, aceste documente nefiind încă supuse votului Senatului.

Victorie: studenţi!

"Noi, studenţii membrii în Senat, ne-am exprimat părerea fermă că nu putem să fim de acord cu înfiinţarea acestui colegiu universitar, dar înţelegând situaţia financiară a Universităţii din Oradea, dorim să suţinem iniaţivele conducerii instituţiei privind managementul instituţiei. Cu toate acestea, nu vom vota şi nu vom participa la vot atâta timp cât metodologia de organizare prevede recunoaşterea creditelor obţinute în cadrul colegiului de către facultăţi, cu condiţia obţinerii bacalaureatului", a precizat Roland Olah, unul dintre cei patru studenţi.

După cum se ştie, metodologia elaborată de Minister permite transferarea creditelor, iar universitari din ţară au avertizat că acest lucru va face ca un cursant al colegiilor să devină student în anul II, odată ce îşi ia Bacalaureatul, prin recunoaşterea creditelor. Cum Universitatea din Oradea nu şi-a elaborat metodologia proprie, studenţii nu ştiu dacă în colegiul orădean acest lucru va fi posibil. Cert este că nu sunt de acord cu o astfel de decizie.

În aceste condiţii, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, a supus votului senatorilor doar amânarea proiectului pentru şedinţa următoare, timp în care conducerea executivă a Universităţii să prezinte şi metodologia de funcţionare a colegiului. Senatorii au votat pentru amânare.

Cursanţi vs. Studenţi

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a declarat că nu a trimis Senatului toate documentele legate de colegiu pentru că nu a dorit ca acestea să fie realizate în pripă. "Am cerut Ministerului lămuriri cu privire la perioada de şcolarizare. Este primordial să ştim dacă vom putea organiza aceste cursuri în anul universitar 2014-2015 sau nu", a declarat rectorul.

Bungău a precizat că cerut lămuriri şi vizavi de alte aspecte din metodologie, care au rămas neclare pentru mai mulţi rectori din ţară. "Ce trebuie reţinut este că Universitatea din Oradea se delimitează clar de recunoaşterea creditelor. Trebuie tratat totul cu responsabilitate şi cu exigenţa calităţii. Nu se pune problema ca un absolvent de colegiu să ajungă student în anul II", a spus rectorul.

Bungău a mai spus că problema colegiilor a fost discutată şi în Consiliul Naţional al Rectorilor, iar majoritatea rectorilor au aceleaşi nelămuriri. Totodată, rectorul orădean mai crede că toate universităţile care au şi specializări tehnice îşi vor înfiinţa colegii postliceale.