Reuniţi la Oradea, în cadrul Adunării Generale a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), reprezentanţii studenţilor din România îi cer ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, dar şi celorlalţi reprezentanţi ai Guvernului, să îşi respecte promisiunile făcute în toamnă, în urma protestelor studenţilor. Atunci, Costoiu a promis că va creşte subvenţia pentru cămine şi cantine, va reforma modul de alocare a burselor sociale şi că va propune soluţii pentru creşterea fondului alocat pentru burse.

Studenţii spun că, dacă s-ar respecta aceste decizii, mult mai puţini tineri ar abandona studiile universitare. Asta în condiţiile în care, în 2013, rata abandonului, rezultată în urma unei analize la 20 de universităţi de stat, a fost de aproape 40%. "Măsurile luate de stat şi de universităţi pentru a diminua fenomenul sunt uneori la limita penibilului sau chiar sub această limită", susţin reprezentanţii studenţilor, într-un comunicat de presă remis marţi.

Ca să-şi exemplifice spusele, studenţii arată că bursa socială are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul unui student, iar universităţile au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8000 de studenţi.

"Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului şcolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuţi în mediul rural sau având dizabilităţi, dar şi pentru creşterea relevanţei studiilor şi asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate şi de acolo la locul de muncă, ne îngrozim. Ceva trebuie să se schimbe şi trebuie să se schimbe repede", a precizat Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional ANOSR.

În acelaşi timp, revendicarea principală a studenţilor rămâne alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, anunţată şi în toamnă când tineri din mai multe centre universitare, inclusiv Oradea, au protestat în stradă.

"Luptăm în continuare pentru 6% din PIB pentru educaţie. Nu suntem absurzi şi înţelegem că o creştere majoră a bugetului va putea avea loc doar prin legea bugetului pentru 2015. (...) Vrem ca în perioada următoare să se realizeze cel puţin măsurile promise în toamna anului 2013. Banii necesari pot fi alocaţi cu uşurinţă prin rectificare bugetară, iar actele normative ce trebuie adoptate ţin strict de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Guvern. Dacă nu ni se respectă aceste cerinţe, vom constata evidentul: că Ministrul Mihnea Costoiu este rău intenţionat şi nu vrea un sistem de educaţie mai bun şi mai echitabil", a spus şi Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

Studenţi din întreaga ţară s-au reunit la Oradea, în perioada 14-16 martie, pentru a dezbate problemele care îi interesează. Întâlnirea a fost organizată de ANOSR, Asociaţia "Gheorghe Şincai" a Studenţilor în Istorie Oradea şi Asociaţia Studenţilor Farmacişti din Oradea, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Consiliului Judeţean Bihor, Banca Transilvania, Microsoft România, European Drinks şi Celestica.